Učitelj

Школска администрација 495

ШНОЛСОНА АДМИНИСТРАЦИЈА Милан Рабреновић

Први полугодишњи извештај 0 стању основних школа У СРЕЗУ ПОСАВО-ТАМНАВСКОМ:

Господину Мннистру Просвете и Црквених Послова Београд.“ На основу члана 74. тачке 18. закона о народ. школама част ми је поднети Господину Министру овај први полугодишњи извештај о стању народних школа у посаво-тамнавском школском срезу у округу ваљевском.

[. Издржавање и снабдевање школа.

Наш народ лепо каже: „Прво шталица па онда кравица“. Овај правилан народни суд у погледу извођења привреде може се потпунце применути и на нашу просвету. Да школе одговоре своме задатку, првенствено се морамо постарати да не оскудевају у својим потребама већ да се уредно снабдевају и издржавају. А да би се ово постигло, потребно је на првом месту да се у шк. буџете унесе све што је потребно за издржавање и снабдевање школа као и то да се све то што се у буџет унесе наплати и преда школи.

Схватајући овако издржавање наших нар. школа, нашао сам за потребно да се прво упознам са целокупним стањем,

: Како се код нас у Министарству Просвете подносе врло равнообравни извештаји о стању школа у нашој држави, и како су ти извештаји од врло велике важности за проучавање школских прилика, то је уредништво радо прихватило предлог г. Рабреновића, референта Мин. Просвете да уступи своје странице за штампање овог извештаја у „Учитељу“ да би се, на тај начин, дала прилика школ. надзорницима да виде на шта треба да обрате поглавито своју пажњу приликом подношења својих извештаја Мимистарству, а и да се досије јаспа сликао просветним приликама у појединим крајевима наше отаџбине.

Некада су ови извештаји штампани редовно у „Просветном Гласнику“, и били су од велике користи свима онима који се интересују нашим просветним приликама, а сада не знамо зашто се они тамо не доносе. То је свакојако штета. ___ Уредништво.

> Пошто се оштампа овај мој Извештај, мислим да неће бнти излишно ако изнесем своје погледе о извештајима школских надзорника

жао и њиховом раду у опште. . 4“