Učitelj

644 Учитељ

овакве природе издвојити од васпитаника и по могућству дати им какву другу службу, у којој се не тражи онолика вредноћа и трезвеност као у васпитачком позиву, где се постављају основи за будуће дисциплиноване и радне грађане.

Ево једног контра примера из области, којој смо напред истакли наслов.

Село Н. је једно од имућнијих села. Има оно ваздан назови првака, којима изван непосредне користи ништа узвишено није. Пред непосредном користи све бацају под ноге. Има оно и своју школу, али најмањи број оних у селу, који о њој воде усрдну бригу. Једне године добију одличног учитеља. Шта све он није предузимао, да то село отпочне водити озбиљнију бригу о својој школи па узалуд. Смишљао је разне планове како би ове чудне родитеље јаче заинтересовао за њихову рођену децу. Покушао је, да им говори на сеоском састанку па не иде. Не иде зато, што је наш народ навикнут, да му се на зборовима говори о личним стварима, о демагогији, о партизанству. Покушао је да за ствар спољне стране школина живота, задобије неколико виђенијих људи у селу па да помоћу њих и преко њих спроводи школску политику, а овом културно подизање села.

Ну и овде се нађе злих душа те му набацише, да он овим тера ову или ону партизанску политику. Снажна воља овог учитеља ни овде не клону. Као добар лекар, који проучава дотичну болест, кад проба разним медикаментима, да је сузбије — тако и овај морални лекар, васпитач народни, не задовољава се само једним рецептом већ на разне начине предузима мере, да душу одраслих лечи, да моралну болест. своди на што мању меру.

"Он изабра забавно са поучним... Реши се, да скоро сва ког месеца, одржи по неку врсту школске свечаности о празницима у школи. За овај циљ поче он спремати своје ученике, за свечане утакмице из свију предмета; утакмице, које ће донети посредне користи не само ученицима његовим већ и одраслима догичнога села.

Ево у неколико разређеног програма и скице такве једне свечаности, којој су присутни и ђачки родитељи.

На одређено место изађе ученик ЈУ. разреда прекрсти се прво а по том поклони присутнима и место молитве исприча ову причу.