Učitelj

Управљање школом 645

1. Вера. Први ђак: 4

Био је један моћан цар. Он позове једном главаре своје државе и нареди им, да му у року од 3 дана одговоре на ова питања :

Шта је било пре Бога2

Да види Богаг и

Шта ради Бог |

Поред тога нареди им, да ако му на та питања не одговоре, да ће их све погубити. Главари његови изиђу од њега јако забринути јер нису умели, да одговоре на ова питања Трећи дан наиђу на неког мудраца у простом пастирском оделу, који је добар део свог века провео на планини и имао довољно прилике и времена, да посматра слободну зграду Божију. Он им каже: „Пустите мене, да одговорим цару на постављена питања.“ Ови то једва дочекаше.

Мудрац ступивши пред цара отпочне: Допусти Господару, да ја одговорим“ на питања, која си поставио својим главарима.

Добро !... рече цар.

Шта је било пре Бога

Број царе пре један! — рече мурац. Пре један није било ништа, олговори цар. Па и пре Бога није било ништа рече мудрац. Цар поћута мало па ће рећи: Задовољан сам, тако је.

Друго питање је, да видим Bora?

На на то ти питање не могу одговорити Господару, док не кзиђеш на овај избрежак те да прво видиш сунце. Цар изиђе, погледа у сунце па ће рећи: Зар хоћеш да ослепим>“ Ја не могу да видим сунце. Кад ти Господару, не можеш да видиш ту једну створевину Божју, тог једног слугу његовог како ћеш видети Бога кад је он бесконачан и свуд и на сваком месту, рече мудрац. И заиста је тако одговори цар.

Е, онда хајд, да видим шта ради Бог2 И нато ти питање не могу одговорити Господару, док не сиђеш доле изван свог престола; да обучеш моје чобанско одело, а ја твоје, па да ја седнем за престо а ти станеш на моје место. Цар и то уради. Мудрац ће по том рећи седећи за царским престолом: гето шта ради Бог ! у

Достојне себе подиже, а недостојне спушта.