Učitelj

648 Учитељ

Као што злобни суседи раде, да се која појача задруга "У селу растури, да би после, кад чланови те задруге ослабе, могли појевтино купити од њихове земље пошто год — тако де и међу народиме“ Од пре 1000 година, на нашу браћу Хрвате и Словенце, утицали су и Беч и Рим, да брат на брата мрзи, како би ти туђи народи из Беча и Рама лакше над нама господарили, а они уживали плодове наших лепих земаља и нашег зноја. После толико проливене;крви, ми смо једва успели, да се уједимо 1918, године, чиме смо довршили један од најважнијих послова. Али по несрећи ми још имамо и унутрашњих и спољних непријатеља, којима ово није мило и раде на све могуће начине, да свезани сноп под мудром управом наших Краљева: Петра и Александра раздреше. Спољашњим непријатељима стало је до тога јер су изгубили господство у овим земљама, а унутрашњих је мало, али су покварени и они ово што раде, раде за добре паре спољашњих непријатеља. Или ако није то, онда ови последњи чине то за то, ода би постали мали господари у појединим покрајинама. А ми смо имали за време Душана и после њега подељену државу на велике области, у којима су мали кнежићи самостално управљали, па смо за то, довели Турке у нашу земљу, којима смо робовали 500 година. Валца нећемо поново копати гроб сами себи2!

Оно што неки Хрвати данас раде против јединства, нгај"пре би се њима осветило. Они чим би се одрешили из снопа заједнице њих би за кратко време прогутали као муву: делом. Италијани, делом Мађари а делом Немци. Ну срећом нити су сви Хрвати за ово нити 0 допустио наш Краљ, који цео на"род са сва три имена подједнако воли. Наше је, да се обавештавамо о овоме, да заволимо још боље, без обзира на веру, јер вере су разне, а Бог је један за све људе на земљи.

Наше је да се сви усавршавамо и да усавршавамо и све своје послове па ће срећа и благостање по том одмах бити ту а и Божји благослов над нама. Никад не заборавимо да нам у слози лежи спас.

„Пети ђак декламује: Срђа злопоглеђа.

Космат ћурак од медведа сура На страшна је огрнуо плећа,