Učitelj

Управљање школом 6477

2,000.000 750.000 ; 1.250.000 Дакле више од нас добију само за једну годину 1,250 000» кгр. што за 10 година износи 12,500.000. Ове нифре најбоље: говоре како тај народ измиче од на: а ми изостајемо:... Питали смо господина како то они постижу и он нам је казао,. да они тачно испитају своје њиве и оно што им недостаје они ђубрењем и другом земљом додају. За тим на њиховој њиви не сме бити ни жилице корова; њихово орање плугом и дрљачом тако је удешено, да на њему не сме бити крупвије грудве од ораха. Они сеју сејалицом а не из руке као ми, а. пре сејања добро испитају клицавост семена и очисте у раствору од плавог камена. Имају справе за чешљање окореле површине њивине. Жању жетелицом и то жито за храну и продају онда, кад зрно може ноктима да се пресече јер је од такве пшенице и хлеб бољи и тежа је за трг; а само оставе, да добро сазри оно, што ће за семе. Они практикују и тако. звано зелено ђубрење, о Чему се у нас слабо и зна. Како ми гојимо наше њиве, добро је те нам и оволико дају. Ако жетелицу, сејалицу, ваљак и др. не може да набави један осредњи домаћин, могле би да се удруже по неколико. њих сиромашнијих.

ЈМ. Историја. Чешврши ђак:

Кад имамо часове из историје, питали смо господина, да нам објасни: како смо то ми Срби, Хрвати и Словенци један народ, а имамо три имена2! И, ево како нам је он то објаснио.

још у давној давнини ми смо се звали једним именом Срби, а доцније смо се почели звати са три имена. Ето нпр. Црногорци почели су се Црногорцима звати и ако су они по свему и свачему Срби као и ми па ко то незна могао би рећи да смо два народа. Или, ево још разумљивијег примера. Од. једне породице намножи се више породица и почну се фази вијати разним презименима, а доцније њихови потомци сасвим забораве, да су једна фамилија и почну једна другу гледати као да нису никаква својта. Тако је нешто слично било и са. нама и нашом браћом Хрватима и Словенцима.