Učitelj

Школска администрација 657

исти у идућој години могао послужити као план лекција, и да "у њега бележе само ново наст. градиво. А ако ко од наставжика сматра да ге ово непотребно да га не мора ни водити. „Сви су наставници изјавили да ће водити план лекција, а да код плана лекција није потребно вођење и дневника рада.

5. Школски надзор. Из досадашњег свог излагања у своме извештају види се шта сам предузимао у погледу спо· љашње сгране нашег школског живота, а из доцнијег излагања гвидиће се, шта сам предузимао у погледу унутрашњег стања наших школа.

Све наредбе Господина Министара извршене су на време сем расписи од децембра прошле године. П. Бр... (Стога, што га нисам добио на време).

Тако исто по свима цоставама управитеља и школ. одбора доносио сам одлуке махом истог дана када су примљене. Ако по неком предмету нисам одмах донео одлуку то је бивало искључиво, стога што сам био на путу, или сам тражио извесне податке. За ова два месеца од како отправљам ову дужност имао сам на раду 265 предмета.

Нека ми је допуштено да овом приликом изнесем своје мишљење начелно о самом надзору над наредним школама. Сви се слажу у томе да је стални надзор над народним школама потребан колико ради надзиравања, поучавања учитеља у администрагивном и инструктивном погледу, толико и ради самог снабдевања школа, њихова издржавања и надстојавања над онима који се о издржавању старају. Али се сви не слажу у томе ко да буде школ. надзорник и да ли да надзор буде срески или окружни.

Свакако је боље да је срески надзор него окружни, јер је надзорник у бољој могућности да прегледа и контролише целокупан школски живот, да отклања сметњеу школском раду и да упућује наставнике правилнијем раду.

Срески надзорници треба да буду учитељи основних школа, (а ако би се и хтело друкчије тешко би се могло извести, јер ни међу професорима нема довољан број лица са педагошком спремом, а многи који је имају не би пристали да тду по селима и станују по варошицима: за ово је доказ и тај што нерадо иду и из Београда). јер они поред стручне „спреме имају доста и искуства а довољно су упознати и са