Učitelj

656 Учитељ

ШНОЛСНА АДМИНИСТРАЦИЈА

Милан Рабреновић

Први полугодишњи извештај 0 стању основних школа У СРЕВУ ПОСАВО-ТАМНАВСКОМ

— Наставак —

4. Администрација. Обилазећи школе свуда сам прегледао и целокупну школску администрацију (рад школских одбора, благајника, управитеља, појединих наставника, преписку: и школску књижницу). При прегледу наилазио сам на неке омање грешке и недостатске које су чињене случајно, из незнања или због немања школског новца. Све што се могло одмах исправити у моме присуству је извршено, а за остало, (шк, летопис, вођење дневника касе, непотпуни подаци о рођењу ђака и др.) упутио сам наставнике шта и: како имају да. раде. Те недостатке бележио сам редовно у свој нотес како. бих се другом приликом уверио да ли је по-овоме поступљено.

Све што сам нашао да је потребно да одобри треба да ураде а није у изгледу да ће то сами урадити, записивао сам, у записник школ. седница (и свој нотес) иазначивши увек, да. ће ме упранитељ у том и том року известити у колико је поступљено по овој мојој наредби.

Сматрам за потребно напоменути Господину Министру да сам у погледу набавки увек препоручивао управитељима,. да све набавке не траже од једном, јер има школа које многе: потребе немају, па је немогућно захтевати да се за једну годину набави све а друго и с тога да шк. одобри увиде да се од њих много не тражи него оно без чега ни једна школа нетреба да буде. На тај начин поступно и лепим начином уверењ сам да ће се пре доћи да успеха.

Да би се наст, градиво правилно распоредило према времену, и сви предмети обрађивали упоредо и у вези, на наст; учит. збору препоручио сам наставницима да воде план лекција. Како је планом лекција немогућно тачно све предвидити» то сам напоменуо да би добро било да се поред плана лекција води и дневник рада. Да би дневник рада био прегледан, да вођење истога наставницима не би био терет и да би: