Učitelj

Школска администрација 661

тељских плата, па ће се пријављивати већи број учитељских кандидата а садашњи учишељи неће бегати из учитељске службе.

Да би се олакшао рад наставника у четворо разредном неподељеним школама, потребно је да се ученици у 1 разред једне године не уписују а др. године да се упише дупли број, ва тај начин школује се исти број ђака а олакшан је рад наставника и постиже се и већи успех у настави.

Похађање Ђака је врло неуредно (нарочито за време пољских радова). Велики број никако а многи неуредно походе школу.

Одмах по пријему поверене ми дужности настао сам да похађање ђака буде што уредније и у томе се доста успело. Приступило се и новчаним казнама. Неке општинске власти не врше саслушање ђачких родитеља по доставама управитеља те сам неке доставио и среским начелницима (Тврдојевац, Јошева). У законом року нису наплатили изречене казне председници у Орашцу и Ушћу, тражио сам од њих саслушања а по том ћу према њима поступати по чл. 24. зак о нар. школама.

Главни узроци што ученици никако или неуредно походе школу јесу неправилно упигивање, ратно стање, јесенашња поновна мобилизација, лабавост од стране појединих управитеља а шк. одбора, мале казне и велика рашрканост и удаљеност села.

Уредно похађање ометале су и заразне болести и јаки мразеви. }

Док се не створи могућност да сва дорасла а способна деца походе школу, потребно је да се чл. 23, зак. о нар. школама тако измени да се у школу уписују првенствено она деца чији родитељи желе да школују децу, па у недостатку ових остали и то првенствено мушки, а не да се уписују првенствено старија, без обзира да ли су то мушка или женска деца, но старија деца, ма њихови родитељи и не желели. Због овакве законске одредбе и данас имамо чо нашим школама велики број ђака који никако не походе школу, а који ометају, да се у школу упишу они, који би желели.

С тога је врло уместан распис Господина Министра од ове год. ПБр.... по коме се на основи стварног броја ђака

који походе школу има извршити поновна подела на одељења»