Učitelj

662 Учитељ

а све ђаке који од дужаг времена никако не походе школу, ослободити од даљег похађања, а настати да се то у будуће не дешава.

Даље, потребно је да се повећају казне најмање на 05'0 дин. од сваког неоправданог изостанка, што чини један динар двевно; (за данашње прилике казне морају бити много строжије, а онда је динар вредио много). Рок наплате овим казнама да буде највећи 10 дана, а никако као до сада месец дана. Тако исто потребно је да се при појединим школама подигну станови за ђаке, где ће зими ноћивати кад су кратки и хладни дани, пошто има школа, где се ђаци не могу да скупе пре 10 сах, а после подне морају зими да се пуштају пре

три сахата. — Наставиће се —

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

ШВАЈЦАРСКА

Трећи међународни конгрес за морално васпитање,

Као што смо објавили у прошлој свесци „Учитеља“ трећи међународни конгрес за морално васпитање омладине одржаће се ове године у Женеви од 28 јула до 2 августа. Сада допуњујемо нашу белешку. На учешће су позване све државе. Бел: гијска влада одрекла је учешће због тога, што су на овај конгрес позвани и Немци, а Белгијанци не могу себи допустити да на овоме конгресу седе поред Немаца, који су починили толике бруталности за време прошлих ратова, чиме су изгубили право да јавно говоре о моралу.

Утврђено је да се на конгресу може говорити на француском, енглеском, талијанском и немачком језику и на међународном језику Есперанто.

Утврђено је програмом да писмени реферати могу садржавати највише 4000 речи, а усмене изјаве највише 2000 речи. Сви усмени говори као и писмени реферати биће наштампани и претходно раздати учесницима. Читање реферата може трајати највише 30 минута, а усмене изјаве 10 минути. Поводом појединих реферата питања водиће се дискусија. Учешће