Učitelj

Просветни преглед 663

појединих чланова у дискусији може трајати 5 минута, али се на конгресу неће доносити никакве одлуке ни о коме питању.

Конгрес ће посетити и поздравити: преставник лондон“ ског одбора, председник Швајцарске Републике и председник Женевскога кантона.

Прво предавање одржаће Ф. Ферстер' о утицају историјске наставе на морално и социјално васаштпање младежи.

На другоме састанку стављено је на дневни ред реферат и дискусија о питању: о предавању историје у међународном духу, а наредноме састанку реферат и дискусија о питању: 0 васпштању младежи у духу међународне солидарности. На претпоследњем састанку дискутоваће се питање о школовању и спреми раденика у установама за социјално старање, а на. последњем састанку читаће свој реферат Baden Powell, rBopamn скаутизма, о скаутизму, за тим о подмлатку Црвенога Крста, а конгрес ће бити завршен предавањем Кегзсћепјејпег-а из Минхена о самоуправи у школама.

Рад конгреса подељен је на пленарне седнице и специјалне секције.

На сваки начин да су на овај конгрес позвани и Бугари, што ће на сваки начин онемогућити учешће људи из наше домовине да учествују на озоме конгресу, пошто нико ни из наше домовине не може слушати говоре Бугара о моралности и међународној солидарности после нечувених зверстава Бугара за време ратова над нашим народом. TI:

=

ВЕРАН

Интернационални конгрес за ново васпитање,

Покрети за обнову васпитања и проналажење нових васпитних путева последњих година узели су маха скоро у свима земљама. Тако је постала „Интернационална лига за ново васпитање“ а пре годину дана педагошко друштво „а NouvelleЕдисаноп“ у циљу прикупљања најважнијих открића из области модерне педагогике Присталице тога покрета одржале су ту скоро први интернационални конгрес за ново васпитање у

: Ф. Ферстер је знаменити немачки философ и педагог, који је у' отаџбини доста гањан због његовога незавичнога и слободнога мишљења. _ зато је напустио катедру на универзитету, и живи у иностранству.