Učitelj

Библиографија 677

БИБЛИОГРАФИЈА

Милош Ђурић, Философија панхуманизма, један покушај нове југословенске синтагме. Издање књижарнице Рајковића и Ћуковића. Београд 1922 г. Цена 8 динара.

Срешен Динић, Мали путници, поучне приче за децу. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића. Београд 1922. Цена 7

Нове вилинске приче, књига са сликама за децу, с француског превела Иванка Петковићева. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића, Београд 1922 г. Цена 2

Јован М. Поповић, О народном просвећивању. 1922 г. Издање Држ. Штампарије.

Рад. Врховац, Из школске и друштвене педагогије. Св. ХМ и ХМ! Педагошке књижнице, уређује Милан Шевић. Ђеоград. Издање књижарнице Рајковића и Ћуковића. Цена 8Д.

Међу поморцима, приповетке за депу од К. М. Стањукжовића. С руског превела Косара Цветковићева. Издање књижаре Рајковића и Ћуковића. Београд 1922. Цена 16 дин.

Јов. С. јовановић, Споменица, пецесетогодишњи преглед рада прве Учигељске школе 1871 до 1920 шк, године. Ниш 1921 год. Изда Мушке Учит. школе у Алексинцу.

Петар М. Илић проф. Рад и његови облици. Београд

1922 г. Издање књижаре Бран. Церовића- Ајхштета. Цена 8 дин. «Стр. 88.

НЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШНЕ

„јужна Србија“. У Скопљу је недавно покренут један петнаесто-дневни часопис, од кога је већ неколико бројева изашло, а назив му је „Јужна Србија“. Несумњиво је да се културни покрет, који се опажа у свима крајевима наше нове велике отаџбине, негде у већим а негде у мањим размерама, опажа доста знатно и у Јужној Србији. Та класична земља наша, за коју је везана наша лепа прошлост и некадањи сјај и величина, а која је стотине година чамила у ропству, мраку и незнању, треба да се позна, испита, просвети и прикаже научном свету у свој својој разноврсности и обиму. Тога ради покренут је поменути часопис у коме се обрађују проблеми који се односе на све стране културног живота, и на коме сарађују поред наших истакнутих просветних радника и научника у Јужној Србији и други наши научници и књижевници из целе. краљевине. Часопису је цена 100 дин. годишње.