Učitelj

Белешке 691;

сталне учитеље или га буду положили до краја 1922; гединепризнају се на пензију но без права накнаде, све оне године проведене у служби, у којима су били оцењени са најмање повољном оценом. И они умеју за признате године да уплате у“ пензиони фовд“.

ж

Прослава дечијих дана. Може нас утешити да има један покрет у нашој средини у коме се успело врло много и“ који свакога дана иде на боље. Пропаганда за негу и васпитање деце и одојчади показује несумњиво позитивне резултате, што се може видети у свему а нарочито у дечијој изложби“ која је пре краткога времена била отворена у Београду. Месна Државна Заштита Деце и Младежи у Београду уз сарадњу“ Американске Мисије и добротворних друштава које се баве заштитом и васпитањем деце показала је сјајну слику свога рада. и напретка достојну сваке похвале,

Изложба је отворена по уобичајеној свечаности са пригодним говорима шефова друштава у присуству најодабраније публике, Просторије нове зграде Универзитета, где је изложба смештена украшене су интересантним објектима.

Изложба је подељена на одељке и то: одељак о хигијени трудне жене где је помоћу слика и осталих. средстава приказана општа хигијена жене, опасност по мајку и новорођенчета од хроничних болести, важност телесне неге, припреме пред. порађај. Све је изложено помоћу слика и осталих срестава, као и потребним инструментима и т.д. Организовање овога одељка поверено је болници Краљице Драге и Друштву „Ср: ска мајка“. Други одељак „Нега одојчета“ организовала је Француска мисија „Кап млека“, Материнско Удружење и Завод. за Стерилизацију млека. Трећи одељак обухвата негу деце од 1—7 године у породици и забавишту. Ово је поверено Терезији Милер забавиљи, Исто тако интересантан је четврти одељак и ои обухвата хигијену деце на дому, хигијену школскедеце и хигијену занатских ученика. Ово је одељење удешено по заједничкој сарадњи школских лекара, Друштва за Школску ' Хигијену, Антитуберкулозног диспансера и Радничке Коморе. Пети одељак обухвата исхрану деце према годинама стгрости, Овај одељак организован је од стране Женског Покрета и. Школа за Домаћице и Др. К. Моравца. Америчка мисија у одељењу за хигијенско васпитање деце у опште изложила је свој. начин рада на хигијенском васпитању деце и младежи.

Друшто за чување народног здравља и Управа Савеза Трезвене Младежи једним низом слика, летака. и др. изложилоје опасност по децу од рђавих навика и заразних болести и“ предохрана противу истих.

'