Učitelj

Пеихолошка и логичка норма у рачунској настави 697

искључени. А конкретне представе и овде су не само сензишивне, које се стичу гледањем броја предмета и како се: рачуна, него су и мошорне, т. ј. такве представе које су посредоване самим вежбањем у рачунском раду. И као што се сензитивне представе о бројевима и количинама стичу простом чулном очигледношћу (слушањем и гледањем), тако се моторне представе о рачунским радњама стичу другом врстом. непосредног искуства: бројањем и рачунањем, рачунским радом._

Једна и друга врста очигледности, у првој рачунској настави, одговара Песталоцијевој поставци: „Прво морално образовање постиже се осећањем, ћутањем и радом.“ Такво гледиште учења — учења по чистој психолошкој норми — одговара. правој природи духа детета, које не мари да буде питано, · већ золи ба пиша. Настава поступа противно природи духа детета, када ово навикава да диже руку ради тога, да би било питано. То је исто таква изопаченост, као што је изопаченост ропскога духа, да се у пузењу пријатно осећа. Сасвим је нешто друго: утакмица, утркивање у слободној радњи, где се хоће да покаже „ко може боље.“ Јер овде је у питању сам рад, а не одговор на питање. Зато у првој рачунској настави треба да говори више писаљка и креда него језик. То је зато тако, што је и рачунање сродно експериментисању, те је у то лико бољи рад у колико је чистији и слободнији од расправљања и објашњења.

Зато и права елеменгарна рачунска настава, настава по психолошкој норми, мора да заборави на питања: каког по чему2 заштог јер, као што је реалном етичком образовању, у · првом времену, противан идеалистички интелектуализам или интелектуалистички морализам, а главно и једино важно је уради и треба, тако је основном рачунском образовању противно резоновање, а главно је пријатни рачунски рад у колико · овога може бити код деце. За потврду овоме ваља се сетити све досаде, причињене рачунским почетницама данашњом систематском рачунском анализом дечјих престава о бројевима, бројним количинама и рачунским радњама, а све у славу логичке норме. И сва таква показивања и објашњења деци своде · се искључиво на то да изнуде знања на језику.

Рачунски интелектуализам, рационализовање основне рачунске наставе, у највећој мери показује антипетагошке по