Učitelj

712 Учитељ

нашег воћа. Наравно, да ово не вреди, да у једном селу један подигне него сви, који имају повећи простор засађен воћем. Седми ђак:

Ваши на воћу.

Као што се и у људске породице, које се нечисто држе намножи ваш, красте и болест такоје и у воћа. Противу свих готована и на воћу главно је средство чистота, која се састоји у кречењу стабла; замазивању рана, скидању, старе, суве коре; сасецању сувих грана; прекопавању око воћака докле захвата круна и чишћењу од штеточина.

Противу крваве ваши на јабуци препоручује се ово средство: укувати најлошијег дувана па том водом кад се прохлади залити жиле јабуке, којој се претходно откопају жиле за један метар од дебла.

Од једне крваве ваши, преко лета, намножи се милионима нових вашију. По стаблу где има крваве ваши виде се неке гуке и чворуге, а на воћу примети се као беличасти прамен вуне. Поред оног што је речено, сви, који имају јабука, крушака, треба лети сваких 14 дана, да скидају вунасту навлаку оштром четком и не преносити саднице из заражених места.

Како се нагло множи крвава ваш види се из овог примера. Један природњак изнео је да крвава ваш запрема простор од 1 кубног милиметра па је нашао да за десет покољења њених треба 29.525 вагона или 600 возова па да се пренесу потомци од једне матице крваве ваши за њених само десет колена.

(Осем кестена и ораха све скоро воћке имају своје ваши које се најбоље уништавају кречењем, чишћењем четком и прскањем дуванском водом или водом, у којој је куван бели лук и др.

Мрави су штетни што збирају медљавину са цветова и ломе и кваре прашнике. Чим се појаве мрави на некој воћки знак је да она није здрава јер они иду за другим штеточинама воћа хранећи се и измецима тих штеточина, Чим се ово примети треба посути прашак негашеног креча око воћке или прелити врелом водом, ако их је много.

Противу осица и стршљенова употребљава се сумпорни кад или им се легало залије смрдљивим уљем, рано ујутру, док су на окупу.