Učitelj

736 Учитељ

= —1034241 РВ НА Ц

до закључка, да је највећи узрок самоубиствима био страх од испита или понављање разреда. Школска реформа због тога обухватиће укидање свих испита у нижим школама.

*

ЛУКСЕНБУРГ

Забрана Кинематографа деци.

Влада „у Луксенбургу спремила је један пројекат закона по коме се забрањује улаз у кинематографе деци испод 16 година изузев кад се за поједине филмове даде нарочито одобрење. Влада то чини из хигијенског разлога, јер деца по кинематографима кваре вид и удишу нечист ваздух, и из васпитних разлога јер се често приказују филмови неморалне садржине.

РМ. ст:

ПРОСВЕТНА ПОЛИТИНА

Р. Ст. Мићић Из просветне политике

(Надзорничке конференције)

Ближи се већ крај школској 1921/2 години. Школски надзорници ће баш сад при крају године, и још за десетак, петнаест дана по свршетку исте, имати највише посла, због прибирања и сређивања података потребних за подношење годишњег извештаја Министарству Просвете, сходно пропису чл. 74, тач. 18, закона о народним школама.

Школски надорчици су и у току школ. године, по своме нахођењу и потребама школа свога среза, чинили просветној централи разне представке и предлоге у погледу побољшања. погодаба за бољи и успешнији рад у подручним им школама. Многи су предлози и представке у току године и задовољени, али их је доста остало и незадовсљених не стога, што се није хтело, већ стога, што су ше потребе многоструке, опште, те им је немогуће све у току једне године подмирити и задовољити. Стога је потребно за време великог школског одмора учинити смотру: шта је у минулој школској години учињено за напредак народних школа; шта је пропуштено учинити