Učitelj

Листак 755

давање: Васпштање и настава у народ. школама у нас и на страни. Поред предавања г. Јовановић изложио је на месту где је држао предавање и лепу збирку дечјих цртежа у боји из чешких и словеначких осн. школа.

Предавање је направило најлепши утисак и изазвало ин- · тересовање свих присутних, те је затои дискусија о њему била обилна. Г. Јовановић је прво указао на давно запажену ману наших школа и осн. и средњих, да оне дају у главном интелектуално васпитање, а занемарују васпитање у ширем смислу и правом значају те речи,

Као добар познавалац основних школа у Чешкој и као човек који је пратио покрет за реформом осн. наставе у културнијим земљама, г. Јовановић је на један лепи јасан начин изложио стање наставе и правац васпитања у тим школама, истичући том приликом и сва модерна наставна средства, која су у тамошњим школама у употреби и наглашујући значај стручних наставника у сен, школи, који би успешно предавали цртање, музику, ручне радове, гимнастику и т. Д.

У дискусији, која се развила, поред знатног броја учитеља, учествовали су г. г. Пера М. Илић и Миодраг Ристић професори, који су били присутни као гости,

*

Учитељима Есперантистима. Друштво Београдских Еспераншиста обновило је свој рад који је био прекинут услед ратних прилика. За председника друштва изабран је г. Срета Аџић, проф. Више Педагошке Школе, а за подпредседнике т. Р. Клајић, инспектор Министарства Финансија и г. јов. П. Јовановић, референт Министарстза Просвете. Друштво ће одмах отпочети рад на ширењу Есперанта, а у првоме реду постараће се за израду потребних књига.

ж

Нов есперантски речник. У Загребу је изашао нов еспе“ paHTcCKH peuHHMK: Hrvaisko-esperantski riječnik, priredila Danica Bedeković. Zemaliska Tiskarna. 1922. r.

Може се добити у књижари М. Стајића, у Београду. Стаје

7 динара. *