Učitelj

Белешке 175

Краљевини предавања о значају те битке по наш народ и на-

родно једнинство. »

Испити зрелости у средњим школама. Према одлуци „Министра Просвете, Правила о полагању нижих и виших течајних испита, која су важили за Србију, Црну Горуи Војво„дину, расрпостра су на целу Краљевину.

*

Настава певања. Београдски лист „Новости“ донео је ову вест из просвете у свом 443. броју.

„Настава певања у основним школама уведена је поново.

Пре две године, двојици људи из Министарства Просвете падне напамет лепа идеја: поставити наставнике, музички образоване за предавање певања у основној школи. То су били г. Рајичић и г. Станојевић. И сами музикални људи, ључбитељи песме, који су путовали по другим земљама, видели како се обрађују вештине у основним школама, хтели су да унесу једну новину у нашу основну школу. Њихова замисао је остварена — постављени су учитељи са већом спремом за певање. Београдске школе су пропевале, те школе, у којима су се увек певале оне старовременске песме које су јоши стари београдски учитељи учили у основној школи. Неколико уметничких дечјих концерата дали су најлепше резултате, Учитељски хор под управом г. Илића, учитеља и наставника певања припремао се за путовања по југословенским земљама, као први хор учитеља у Југославији. Стари београдски учитељи, који нису криви, што нису музичари, радовали су се, што се пева у њиховим школама.

Али, после годину дана, не знамо из каквих разлога, настава певања буде укинута. И београдске школе су опет занемиле или отпочели репертоари старинских песама.

Но, деца нису дуго ћутала. У времену кад се говори о -оперској школи, консерваторијуму, неко се сетио да треба отпочети са песмом од основне школе, развијати глас и слух од раног детињства. Иницијативом г. Радојевића начелника министарства, господин министар опет уводи наставу певања. Најлепше што су могли учинити наши просветници — то је постављање стручних наставника за певање. Београд је пре„стоница и сви учитељи из Југославије прво посете београдске