Učitelj

280 Учитељ

МШ Којп народ најволите и зашто2 12 одговарају Американце, 18 Французе, 8 Србе, 4 Црнце, 1 Пољаке, ! Маџаре.

Мотив је: јунаштво, богатство и милосрђе.

IX Шта сте чули од Бугара2 (за време окупације) | чуо да псују краља, ! чуо да ће палити куће, 1 чуо да смо ми Бугари, ! чуо да Срби нису добри борци, 2 чули да је краљ погинуо. 1 каже да су морали говорити бугарски, 2 чули да ће целу Србију уништити, 1 чуо да Срби доћи са Косова. 1 чуо да је Србија била бугарска. 1 пише: Ветар пири Србија се ширн, ! чуо да ће Србе набадати на нож и т. сл.

Х Шта би учинио детету које ши обере шаку вишања ив баште а пи га ухватиш> (Матшаријални мотив) 4 би опростили, 4 би тужили у општину, 2 би га казнили условно а осталих 26 казнили би га бојем.

Х! Шта би учинили детету које вам плази језик кроз плот ако би га ухватили > (Морални мотив). 12. би га мучили и били, 4. би опристили, остали би га мучили.

ХП! Кога од лица најволише, сем оца, мајке, брата и сестре 2 19. тетку, остали бројеви падају на другове и фамилију даљу.

ХМ. јесте ли веровали да ће слобода доћи2 42. су веровали а |. није. , |

Прегледом ових анкета може се размишљајући доћи до нечега што нисмо знали. Ако се детаљно разгледају сами радови онда се са задовољством научним сваки стручњак користити може. Анкетама друге врсте може се у свима правцима делатоости дечије душе доћи до поучних резултата.

јован Теребаковић, учитељ у Пожаревцу,