Učitelj

370 . Учитељ

Е. Gansberg. | Ргодикцуап гад

| 1. Proleće nastaje.

Proleče! Mek, topli, proletnji vazduh upada kroz otvoren prozor i ispunjava prašljivu učionicu. Kite nabubrelih zelenih grančica, sveže otkinute visibabe u djurdjevak, razredjene po тојој katedri, obuzimaju me jakim mirisima probudjenog proleća. Odbiјапје гтакоуа pobedonosnog proletnjeg sunca obasjava dečja lica.

_ Proleće je najbolje vreme da se planovi udese! Blago nove nastavne godine, sa njenim novim zadacima, lupa na vrata i naš pogled upravlia, od zagušljive teskobe naše školske svakidašnjice, u široku daljinu, koja osvežava. Zaboravlia se pritisak dugog. iz ubistveno-dosadnog, svakodnevnog školskog rada, koji {e prošao? U pamćenju se jasno održavaju samo svelle istaknute epizode. Neke od njih pobudjuju na velike planove, na nove nacrte.

Ali „planska“ pedagogika ie stvar dosta sumnjivog autoriteta! Mi otprilike, kao u mraku i pipaiući nailazimo, ili tačnije spoltičemo se, o velike momente. Njih je nemoguće izmislif,, pošto se: neočekivano pojavljuju i dolaze nepoznatim putevima. Neki slučaj, ozbiljno pitanie ili smela sumnja iz dečiih usta, može ponekad da posluži, kao razlog za velike promene u nastavi.

Koliko nas rada i naprezanja staje, da bi u deseti, u stoti put prežvakanu temu oživeli, da bi u dosadu svakodnevnog rada u predmetima očigledne nastave — kravi, mački, žabi i čvorku našli još jednu novu, interesantnu stranu! Kako bilo da se nastavnik · napreže, nikako se ne da se iz prazne ljuske iscedi bar još jedna kaplia prirodne istorije. Ali evo jedan od mališana, kao da se ma mene sažalio i stavlja na katedru neku debelu kniigu. Blagi Bože! Pa to je naš Brem!) 1. kni. A. Dvoruki. 1. Majnuni. j

„Čitaj, čitajte! — raleže se sa sviju strana — u njoi se priča o refkim životinjama.“ 1 zaista, već sami nazivi uzbudjuju pomisaona doživljaje fantastične romantike. Uzalud sva тоја Кгазпогеčivost i ukazivanie na važnost i korisnost naših domaćih životinja. Ja sam morao uzeti u ruke debelog Brema, Izbor je srećan! Meni

1) Jedno dobro poznato zoološko nemačko delo. Pisac je Brem. Pr..