Učitelj

426 Учитељ

су деценије прошле и ми једва имамо 27%) писмених као доказ како се код нас поштују јуредбе и закони. То се зна да је држава дужна, али како и на који начин треба много мислити и угледати се на друге културне народе. __ Кад се има зидатак домаћичких школа и огромне материјалне жртве за набавку њихових великих и скупих потреба, онда се мора питати и чудити како може бити довољна кфалификација за наставнице ових школа, на које треба трошити милијуне, да би оне кроз своја предавања утицале на културу свога народа и његов преображај и прогрес, а да зато треба свршити некакав курс од 4 месеца. Наставнице ових школа морају бити спремне темељно и стручно а не курзискиње које од свачега знају помало. Није довољно бити патриота и показати мало добре воље за помоћ своме народу. Нашем народу је потребна је темељна рационглна помоћ; доста већ једном са крпарењем, лутањем и декламовањем, на посао али са спремним знањем и осигураним успехом!

А шта треба да се предходно уради > Потребан је један одбор из лица, која добро познају дух, потребе и материјална средства нашега народа. Да свестрано испитају и уреде то питање и онда тек да приступе отварању тих школа по углелу "на ческе домаћичке школе које су доиста достојне дивљења. А за сад у школе које су већ отворене послати стручна лица за оваки

предмет понаособ и увести децу имућних сељака из територије старих граница. | Нека такву само једну школу подигне држава у једном округу и у њу прими 200 ученица, па се је учинило доста, А. учитељице народних школа једним расписом упутити да држе недељна предавања у школи и цркви и да упућују на ред и рад а верујем, да се наше учитељице неби стиделе, да том очигледно покажу. Та популарна предавања неби донела велике користи, али неби ни коштале милијуне. А милијуне кад већ дамо, да знамо зашта и где их дајемо и да с правом не да очекујемо но да тражимо успех и да се користи од THX милијуна виде у народу и култури и прогрес ће доћи сам по себи и српској жени отвориће се очи и она ће увидити сву неправду која се вековима према њој чинила. . Просветите мајке па сте просветили цео народ.