Učitelj

512 Учитељ

Ипак, кад бих ја имао да жртвујем један од њих, ја бих волео пре огрешити се о демократију. Ја бих више ценио једну нацију, у којој извесне индивидуе откривају нове хоризонте, неочекиване истине, дивна дела, него другу нацију У којој је општа настава интезивнија, проширенија, али у којој "се нове истине ређе откривају и лепа дела мање стварају.

Али зашто пак биратиг

||-___ -

Останимо још на цивилизацији са гледишта интелектуалног и потражимо улогу уметности.

(Овде се плашим да не будем оптужен као особењак. Моје је уверење, да у уметности има промена, али да нема прогреса.

Уопште, схватање лепог, зависи од времена и од места. Апсолутно лепо не постоји. Уметност се мења брзо, али не може се рећи и да напредује. Пидиас није мањи од МихелАнђела, нити Михел-Анђело од Родена. Нико се не усуђује тврдити, да савремени сликари боље сликају од Веласкеза и Рембранта, да су живе боје Шардена и Фрагонара савршеније од боја Рафаелових и Рубенсових! Нико не може доказати, да су Оковани Прометеј, Едип у Колони, испод Хамлета, Федре или Фауста! Да ли би требало скинути Венеру од Мило-а и Победу од Самотрака са њихових постоља, да би се на њихово место поставиле статуе Худона или Канава» Модерни писци па ма да су велики као Данте, Гете, Виктор Иго, они неће моћи мредати забораву Хомира, Виргила и Лукерса. Што се тиче наших историчара, ако се може рећи да су они већи од Тита — Ливија и Тацита, то је зато, што „је историја с правом постала више наука него вештина, и што она више воли да се окружава документованим и- прецизним текстовима и аутентичним доказима. Ја то признајем. Али са гледишта уметничког, односно јасноће стила и јачине мисли, ја не верујем да су наши модерни историчари, па баш и као Монтескије, да су већи од Гукидидаи Тацита.

Као што би било смешно тврдити да наука није у про-

гресу, тако би било смешно тврдити да је естетика у прогресу.

Талес је тврдио да је сунце велико као Пелопонез! Ве_ лика заблуда! Али неће бити мања заблуда прогласити нашу

естетику вишом од Грчке. Талес је познавао мање ствари од Њутона и Лавоазија, али то није разлог тврђењу, да је Ескил мањи од Гетеа.

Мања

а аза а а ва а а са 2. ·

УП АИ