Učitelj

518 e Учитељ

На срећу гомиле, које се за све остало слабо интересују јер су спутане страховитим традицијама, исте гомиле са великим одушевљењем се интересују за новине у медецини, То је сасвим разумљиво. Јер то се тиче нашег здравља, нашег драгоценог здравља, и зато што се о њему говори, то нас интересује. :

A nporpec y медецини, нарочито у терапији, биће тек онда, ако одмах продре у средине самих гомила.

— Свршиће се. —

ианшвилашиекеиљтуннешии сетиш

Dr. Milorad A. Šoškić, — Kragujevac. Narodni univerziteti Tiringije.

Svršetkom rata zatekao sam se u Jeni (Nemačkoi) kao ratni zarobljenik, te sam bio u stanju da dalji razvoj prilika tamo izbliže posmatram. U Jeni sam s prekidima ostao do jula 1921, kao student jenskog univerziteta i istodobno slušalac pojedinih kurseva narodnog univerziteta (Volkshoch Schule), što me kao posleratna prosvetna pojava osobito interesovalo. Neka mi je dozvoljeno nekoliko redaka o tamošnjim nar. univerzititima.

Ja sam mislio' da će onaj onako ponosni narod, koji je čvrsto bio ubeđen u svoju pobedu i koji je godinama gajio nadu da će i politička prevlast Nemačke ići napred kao i ekonomska pre rata (Setimo se onoga: „Made in Germanie), po izgubljenom ratu klonuti duhom i izgubiti volju na život, Kad pomislim na to kako smo se mi osećali u ropstvu posle propasti i okupacije Srbije i Crne Gore i sloma Rusije, mislio sam kako će ga biti sad tek Nemcima, koji bejahu uložili svu moralnu, fizičku i ekonomsku snagu samo da rat dobiju i tako svoje velike planove ostvare.

Kakve su pak sve planove imali i koliko im je lebdela pred očima pomisao njihove posleratne ekonomske i političke hegemonije jasno je čoveku tek kad čita političke brošure jednoga Rohrbach-a, Maurerbrecher-a, Traup-a, Schiele-a i dr, koji i ako nisu bili zvanični vođe naroda, ipak su davali direklivu zvaničnoj politici Nemačke. I mesto one duševne depresije, koju bi čovek očekivao kao neminovnu posledicu sloma, morao je i posle toga da se divi njihovom poletu ponosnom držanju i snazi. (Dođuše u potonje vreme, sve se iz osnova izmenilo!).