Učitelj

534 - Учитељ

Према томе, страсти су склоности односно наклоности, који су се укоренили и прешле у навику и које господаре целокупним вољним човековим животом,

ЖХетел под страшћу сматра субјективну страну енергије _и воље, те збг тога и вели: „ништа велико није се постигло без страсти нити се пак може постићи без страсти“.

Ш.

Нагони се јављају у човеку елементарно и несвесно. Они су нехотичне тежње. А жеље и жудње потичу такође одмах и непосредно чим се сазна циљ (предмет) њиховог задовољавања. Но ако се са жељама и жудњама веже уверење у до-стижности циља и сазнање средстава, која воде том циљу, онда имамо свесну појаву воље. Воља је, према томе, свесна тежња, везана са уверењем у достижности циља тежње и са сазнањем средстава, која воде остварењу тог циљи.

Дабогме да воља зависи и од мисли и од осећаја, али је 'воља може са своје стране да утиче на мисаони и осећајни живот једног човека. Човек јаке воље може сузбити извесна "своја осећања и променити правац својих мисли. Ето због чега велимо за некога човека, који влада својим осећањима и мислима, да такав човек има гвоздену вољу и да зна што хоће.

И док је нагон тамна и несвесна тежња, а жеља са жудњом — свесна тежња, која је везана за одређену представу, дотле "се воља протеже увек на представу, која са осећањима што прате ту представу дела као мотив (побуда) за вољну радњу. Сваки акт воље одређује се спољним и унутрашњим условима. Спољни су услови представе предмета а унутрашњи услови почивају на психо-физичким особинама човека као носиоца воље.

Разликујемо просту вољну радњу, где постоји само један мотив и сложену радњу, где постоји читав избор мотива, који се једновремено или једно за другим боре о превласт. А када_ је воља, најзад, извршила избор мотива, онда следује одлука за извођење циља. Ако ли се та одлука не приведе у дело, већ одложи, онда се остало при намери, а ако ли сг пак изведе, онда је воља прешла у дело, онда је вољни процес завршен.

Воља при одлучивању за дело мора искористити целисходно сва средства и све путеве за спровођење циља, јер при нецелисходном или безобзирном спровођењу одлуке у дело,