Učitelj

542 Учитељ

sreću života. On nije samo uži nacionalista svoje države, nego i panslavista, jer je svoj nacionalni zanos širio i na ostale Slovenske države. Bio je veliki prijatelj svih južnih Slovena, a naročito Srba, koje je smatrao za nosioce slobode svih slovena Srednje Evrope i Balkana. Sam njegov nacionalni rad u toku posle ovih ratova najbolje doku· mentuje tu istinu da je Srbe uvek voleo.

Zato pok. Deil zaslužuje da ostane u trajnoj uspomeni našeg naroda, a Ceski narod znaće da očuva njegov autoritet i važnost koju je uživao u svima fazama svoga dugogodišnjeg života.

Педагошка зрнца

Il. О учитељу

Важност учитељева. — Образовање учитељево. — Осећање љубави према свом позиву. — Пример најбоље васпитава. — Какав треба да је учитеља — Рђаве стране учитељеве:

|. Важност учитељева

Аристотшело: „Нико неће оспорити, да је законодавац дужан помислити Ф' правилном васпитању младежи: — где овог нема, пропада држава“.

Цицерон: „Какву већу или бољу услугу можемо држави учинити, него ако учимо и образујемо омладину“.

7. Златоуст: „ја сматрам да је онај, који уме да образује дечју душу, виши од живописца, виши од вајара, виши од сваког другог уметника“.

Коменски: „Правилно образовање омладине важније ће бити од освојења Троје — каже Меланхтон. Још је изразитија реч Григора Казијског: образовати човека, најпроменљивије и најразличитије од свих створења — то је вештина над вештинама. Какву вишу и бољу услугу можемо учинити држави од обучавања и просвећивања младежи“ !