Učitelj

Педагошка зрнца 543

Салцман: „Ко исушује блато, крчи путеве, подиже болнице, снабдева људе разним потребама, тај без сумње доприноси друштву користи, али не у оној мери у којој васпитач: први помаже само материјално стање људско, а други баш њих саме облагорођава преко њихове деце, те тим ојачава њихов духовни развитак. Питомац, ког си ти духовно образовао служиће примером напретка другоме, где год га провиђење одреди.“

Лајбниц: „Учитељи држе у својим рукама будућност света“.

Келнер: „Ни један паметан правилно образовани човек неће одрећи високо уважење учитељском звању у опште и народним учитељима у појединости, нити ће посумњати у право ове касте да поуздано стање по својим заслугама упореди са сваким другим заслужним службеником“.

2. Образовање учитељево:

Дистервег: „Само у онолико може један помагати вас· питању и образовању другога, у колико је он сам васпитан, у колико се сам бави о свом васпитању, и само дотле можемо васпитавати и образовати друге, док се сами трудимо да своје образовање проширимо и обогатимо“. ~ „Жури се да образујеш себе и онда кад образујеш друге; нека је школа и за тебе школа, сав живот твој, сваки положај и прилика, нека ти је средство за твоје васпитање и образовање. Јер ако ти не устежиш к вишем савршенству, К слободној радњи у служби истини и добру, бићеш само као туч који звечи, али никад нећеш ући у ред оних кров које се развија и усавршава људски род“. | · Ф. Мер: „Жалосну ће улогу играти учитељ, ако се он, пошто је позват да учи и просвећује друге, буде односио оавнодушно према свом личном образовању“.

Шове: „Који год предузима да васпитава другога нека прво доврши своје васпитање. Емил Сувестар показао је то примером. Као млад отац, очекујући да му се роди дете, по куповао је разне књиге о васпитању. Али у место да му помогну, оне још више увећавају његову неизвесност. Најзад он почне да размишља, и разумејући огромно дејство које имају отац и мати на дете, узео је свеску, коју је био спремио _ да бележи своје мисли, и у рубрици: Правила о васпитању, забележио је цигло ове речи: „Постати бољи“.