Učitelj

Педагошки преглед 557

A prvi laboratorium za eksperimentalno ispitivanje dece “osnovao je 1889 gođine Goneli Čioni (Gonnelli Čioni) u Kijavari. *On je upravljao tim laboratorijumom vrlo kratko vreme jer ga је usled finansijskik neprilika morao ubrzo zatvoriti i povući se u miran život. Ali odmah posle dve godine uspeva Enriko Morseli da osnuje svoj institut pod nazivom. Paedagogium i da u njemu vrši vrlo važna eksperimentalna ispitivanja. Tada je javlja ponova „Anđelo Moso sa svojim drugim delom „Umor“ (La Fatica) i svojim efoografom za merenje umora, a Paola Lombrozo (Paola Lombrozo) daje svoje delo „Odlomci iz dečje psihologije“ (I saggi «di psicologia del bambino), u kome se nalaze nekoliko vrlo “dobrih studija iz te oblasti. Profesor Goloca (Golozza)-izđao je u o vreme svoju studiju „Dečje igre ı dečja psihologija“, profesor Maro (Marro) svoje delo „Pubertet“(La Puberta) i profesor Mo„berio Cenconi (Roberto Cenzoni) jednu vrio dobru studiju „Skorašnje studije iz dečje psiholog je“.

Godine 1897. osnovao je u Actoni antropološko-pedagoški institut Konstanfino Melci (Constantino Melzi) školski inspektor a 1899 god. ponikao je lekarsko- pedagoški institut u San Đovani za sve kategorije frenastenika, idiota i glupaka. Godine 1901 ·osnovao je Ugo Picoli (U. Pizzoli) prvi institut za eksperimentalnu · pedagogiku u Krevalkore, koji je 1904 godine preseljen u Milano i u kome su vršena vrlo interesantna ispitivanja na polju. Posle toga nailazi doba intenzivnijega rada na polju eksperimentalne psihologije. Pojavluje зе Кобето Кезга (Roberto Resta) sa svojim delom „Dečja duša“ (L' anima del fauciullo), Paola Lombrozo sa :svojim čuvenim delom „Dečji život“ (La vita dei bambini), koje је prevedeno na mnoge jezike, zatim 28. Penmaca (Penazza) sa delom „Mali primitivni svet“ (Piccolo mondo primitivo), Lu:đi MWMiskonti (Luigi Visconti) sa delom „Psihologija detinistva“ (La psicologia della fanciullezza) a naročito se u tom pogledu istakla Marija Montesori sa svojom „Pedagoškom antropologijom“ (An“ropolopia pedagogica) i Marija Formiđini (Maria Formigini) sa "vrlo opširnim delom „Psihologija normalnog i abnormalnog deMteta“ (La psicologia del fanciullo normale ed anormale).

Na svima univerzitetima danas postoje psihološki laboratoilum od kojih su najbolii onaj u Rimu, kojim upravlja Sankte «de Sanklis (Sancte de Sanctis); u Bolonji, kojim upralja Đuzepe iFerari (Giuseppe Ferrari); u Florenciji kojom upravlja De Sarlo