Učitelj

556 Учитељ

aparatima za izučavanje psihološkog života a kriminalnoj i ађnormalnoj psihologiji na bazi eksperimenta. takođe je obraćenas tolika pažnja, da se to retko nalazi i u ostalim kulturnim državama..

Prve pokušaje na studiji eksperimentalne psihologije u Italiji učinio je Luiđi Feri (Luigi Ferri) sa svojim radom „Posmatranja. i razmišljanja o jednoj devojčici“ (Osservazioni e considerazioni sopra una bambina), koju je štampan u časopisu „Filosofia deljle scuole italiane“ 1879—81 god. U tom radu on je izneo svoja· posmatranja, koja je vršio nad svojom kčeri i to tako plastično· - 1 sistematski, da i danas taj njegov rad ima velike vrednosti. Zanjim se pojavio Ufini (Uttini) sa svojim delom „Prvih šest godina. života“ (I primi sei anui di vita), koje je bilo namenjeno majkama. i učiteljicama dečjih zabavišta i koje je puno stvari iz dečje psihologije. Delo je zainteresovalo ceo psiholeški svet u Italiji, da ге pojaviše mnogi članci iz oblasti ove nauke, od kojih su veoma: važni i interesanti oni, koji su izašli u turinškom listu „Italijanska. škola“ (Scuola italiana) a koje je napisao prof. Andreja Đelmini (Andrea Gelmini). |

U to doba (1884) pojavljuje se i Anđelo Moso (Angelo« Mosso) čuveni fiziolog turinskog umiverziteta sa. svojim delom: „Strah“ (La Paura). U ovom delu Moso je izneo sve manifestacije straha i ukazao, da se pogrešnim vašpilanjem strah pojačava kod“ dece i menja njihovu unufrašnju prirodu. Njegova ispilivanja bazirala su na eksperimentu i već iduće 1885 godine u septembarskoj Sšvesci „Italijanskog pedagoškog pregleda“ (Rivista pedagogica italiana) pisao j2 Đuzepe Serđi (Giuseppe Sergi) o potrebi osnivanja antropološko-pedaioškoh laboratorijuma i prvi izdao svoju eksperimentalnu psihologiju pod nazivom „Elementi psihologije“ u kojoj je izneo prve biografske karte za proučavanje dece. To je unelo malo više svetlosti na polje eksperimenlalne psihologije i interesovanje za nju bilo je već ogromno, da je. 1887 godine Enriko Morseli (Enrico Morselli) na {ednom kongresu u Sijeni čitao svoju raspravu „O školama za embesilne i idiote i metodu za njihovo vaspitanje“. Te ie godine Borado Riči,. · (Borrado Ricci) štampao svoje čuveno delo „Umetnost kod dece“ (Arte dei bimbini) u kome je izneo evoluciju dečjih estetičkihi ·sentimenata i dao prve eksperimente o dečjim crtežima i artističkim manifestacijama.

| ~