Učitelj

572 Учитељ

1. Мере за предохрану. Познато је да туберкулоза није крвна болест. Она се добија после рођења, још за време ранога детињства. Кохови бакцили наилазе на лимфне ганглије, које су природна одбрана једнога организма, противу даљега: напредовања. болести. Ту одбрану, разуме се, треба одмах У почетку потпомоћи и добро организовати. За то, чист и свеж ваздух потребан је свима, а нарочито нежној одојчади и малој. деци. Тако исто им је потребно и што више сунчеве светлости. Због тога писац опомиње на често отварање прозора. и износи нам неке савете у погледу техничке стране купања. сунчаног. Затим говори опширније о здравој исхрани новорођене деце.

У овом првом делу, писац такође износи методе за ефикасну борбу противу туберкулозе у школи. Као искусан лекар он предлаже разна средства, помоћу којих се може постићи више успеха у сузбијању болести. Он спуним правом тврди,. да су многе данашње школе, на жалост, истински расадници,. који на против шире туберкулозу на све стране.

Због тога захтева што пре нужну реформу школе, » предлаже да се створе покретни разреди, који ће радити не отвореноме простору под благотворним дејством сунчеве светлости. Даље, скреће пажњу на примену гимнастике дисања њ на велику важност сунчаног купања; тражи установу редовне: санитетске инспекције школских лекара и т. д.

Тако исто, захтева да власти строго воде рачуна. приликом регрутовања младића, и да се сви „сумњиви“ поделе у три категорије; да се после тога одмах предузме њихово. систематско лечење. Као и школе, тако исто и касарне могу бити расадници туберкулозе. Ради тога, аутор предлаже отварање и уређење што већег броја туберкулозних диспансера, нарочито по већим и пресељеним градовима. Организација антитуберкулних лига, такође потпомаже акцију за сузбијање: те болести. — У другоме делу, говори о начину лечења и о неговању. У трећем делу, писац даје искусне савете прездравелима о умереноме раду и у опште о хигијенском начину живота.

Ово одлично дело заслужује особиту пажњу, јер стручно; расправља о ефикасном начину борбе противу једне опасне: болести, која коси немилосрдно хиљаде продуктивних и корисних чланова друштва. Х. П. Милошевић.

пи