Učitelj

Књижевни преглед 143

раћа и философ, испитивањима, Ом хоће не само да помири натуралисте и природњака, већ хоће и да их здружи у раду.

Сазнали смо да делце преводи наш колега П. Алић. „Библиотека“ „Култроблема“ („Напредак“) имаће у свој ствари

врло успелу свеску. Мил. Р. Мајсторовић.

НРАЋИ ПРИНАЗИ

О. Вајлд, Млади Краљевић, погоришна игра у 1 чину. Удесио М, Матовић 1 књ. св. 1. 1924. Београд, стр. 24. цена 2 динара.

Пре ратова издавало је „Ђачку Позоришну Библиотеку“ г. Мих. Сретеновић и она је и онда и сада врло добро иско-

ришћена за „Бачка Позоришта“. Сада се у овој години јавља и „Нова Ђачка Погоришна

Књижница“ под власништвом г. Рајка Ст. Мићића, референта Министарства Просвете и уредништвом г. М. Матовића, учитеља у Ст. Врбасу — Бачка.

Као прва свеска ове књижнице изашла је Млади Краљевић. За игру сценирао је О. Вајлд овај догађај: Смрћу старога краља на престо треба да дође одбачени унук по кћери, којег је чувао и одрастао некакав сироти дрводеља, | код кога је краљевић чувао козе, не знајући ништа о своме пореклу. Њега доведу у краљски двор за краља. Одрастао у свежини, у пољу, у: шуми и зеленилу, сасвим слободно, и сада стешњен наметнутим положајем, осећа се тешко, сви су досадни, постаје „роб дворских правила и државних закона“, никад сам, цела му околина ласка и труди се да му наметне своје мишљење и вољу и упућује га у традиционално краљевско понашање. Млади Краљевић дотле дете природе, слободнога кретања и исказивања мисли и осећања, пада у очајање и пун туге за својим горама, шумским лепотама и слободи у природи у очи крунисања заспи и сања свеколике муке и патње народа, коме ће он бити краљ, јер ће сутрадан бити крунисан, за коју је свечаност много утрошено, јер народ воли блесак, и морало се и томе водити рачуна“. Сутрадан кад је требало да се појави пред народ у свечаном руху,