Učitelj

354 54.5 Учитељ

„Народна Просвета“ о Јанку _

На дан 22. децембра. Београд ће прославити 20-годишњицу од смрти великог сељачког барда и нашег друга, учитеља и знаменитог српског приповедача Јанка Веселиновића.

Прослава има један свечан тип. По наређењу Министра Просвете одржана су предавања о Јанку у свима средњим школама. :

Саму прославу изводи Академија Наука под председништвом др Јована Цвијића, Учитељско Удружење са читањем есеја о Јанку и у вече Народно Позориште са читањом успомена о јанку и приказом једне сцене у његовој редакцији „Звезде“. А свугде ће се читати по која његова прича. По том његови поштоваоци, пријатељи. и земљаци у интимном кругу са песмом, причама и сећањем на доброга Јанка одржаће једно пријатељско вече, какво је и Јанко волео иу каквоме се радо налазио, i

Помињући јанка овом свечаном приликом ми немамо потребе говорити о његову значају у нашој књижевности. То су учинила и учиниће стручна пера. Ми нећемо помињати да је Јанко почео сликати душу и средину српскога сељака, да је дао најлепше слике из живота његова, да је он отпочео први са успехом писати сеоску приповетку и да исту после њега није нико продужио, бар не онако, како је он то умео и осећао.

Нећемо помињати његово велико дело, његов оптимизам у њему, његово идилично и симпатично сликање сељачких типова, његово лирско расположење, његову мајску ведрину и мирис цвећа, ливада, њива, шума и пољ», к задише из његовога силнога дела, етничке и етичке елементе у њему.

Нећемо ређати његово вечно трајне и свеже Сеоске слике. Пољско цвеће, Рајске душе, Мале приче, Зелене вајате, Јаране, његову Сељанку, Хајдук-Станка, Борце и т. д. те миле и пријатне приповетке, пуне живота и дражи, пуне лепоте, природе, човечанскога момента и специјално изразе наше сеоске душе из: равне Мачве.

Али нек нам је дозвољено истаћи две крупне ствари у његову делу, а уз њих два крупна прекора његовим друговима