Učitelj

310 У араро- еј

22. децембар 1925. год.

Прослава двадесетогодишњице од смрти Јанка М. Веселиновића Удружење наших Подринаца хтело је да на видани свечан начин прослави и обележи двадесетогодишњицу смрти јанка Веселиновића, који је био и за живота а и после смрти један од најпопуларнијих и најчитанијих писаца наших, и стога је узело на се иницијативу за ову прославу, и са извесним, одбором наших књижевника, приредило 22. децембра 1925. г. јанков Дан, Ова прослава требала је да има један шири карактер јер Јанко није био само понос и дика Подринаца већ понос и дика целог нашег народа.

Иницијатива Подринаца на сваки начин за похвалу је. Али је погрешно што наши књижевници уопште нису толико били заитересовани — као што је то врло лепо приметио један београдски дневни лист — те да заједнички са иницијаторима ове лепе замисли у ширем кругу изведу прославу Јанка Веселиновића и као свога друга и као једног нашег несумњиво великог човека. Одсуство књижевника наших у овој прослави није могло остати незапажено.

Ну и поред те незгоде Јанков дан изведен је у Београду врло свечано. Београд је показао не само велико интересовање за њ већ је и многобројним учешћем у свима манифестацијама пројектованим у програму Одбора Подринаца дао сјајног доказа велике љубави и пијетета према најбољем песнику нашега села,