Učitelj

Психологија 545.

чистоћи у школи. Девојчице, будуће домаћице, помажу при приређивању поврћа.

Од 17, до 3 сата по подне деца имају одмор, за које време морају да буду потпуно мирна. То време већина од њих преспава. Познато је да за ненавикнуте људе напорно бавити се цео дан на свежем ваздуху. Вежбајући се, много више но у вароши, деца се умарају од више кретања и чистог ваздуха. и брзо упознају корист од овог одмора.

За цело време боравка у ваздушној школи деца су под сталним лекарским надзором.

Као што се види из овога, школе на слободном ваздуху су једна благодатна установа и држава би требала да настоји“ да се оне отварају што је могуће више, а нарочито у градовима где је опасност од туберкулозе и др. болести, које сатиру децу, узела великог маха. А и поједини градови могли би и сами (као н. пр. Београд, Загреб, Љубљана и др.) узети. иницијативу за стварањем оваких школа у својој околини,. и тако доприносити стварању хигијенских погодаба за здравље“ своје школске деце и потпомагање њиховог физичког развитка, а држим да им помоћ Министарства Народног Здравља и: Просвете неће у томе погледу бити ускраћивана.

ПСИХОЛОГИЈА

Џон Дјун

Како ми мислимо.

Мало је израза који имају чешћу употребу у нашем го– вору као мислшии и мисао, а међутим њихова значења тако варирају, да их је тешко дефинисати. Има неколико типичних случајева, где се ови изрази употребљавају. По једном општем. начину ми означујемо са речју мисао све оно, што нам пролази кроз главу дајући овом изразу један широк појам врло. неодређен, У истини, мислити о једној ствари то је бити свестан макаквог поступка. По једном другом схватању мисао је закључивање оног, што пада директно на нашу свест. Ми: