Učitelj

552 Учитељ

сумњати и избегавати дато закључивање, а следовати систе-

матском истраживању. Бора Ацић.

Школе и школске прилике у свету,

Јапан.

Јапанско јавно васпитање почива на француском школском систему, који је тамо уведен 1872. год. Световност наставе спроведена је кроз све државне школе; само приватним шко„лама дозвољена је религиска настава.

Основне школе деле се на обичне и више школе. Прве обухватају шест година обавезног школовања, док школовање у другим траје 3—4 године. Обичне основне школе принца од 6—14 године старости.

Секундарне школе васпитавају дечаке, који желе на више заводе. Ко још сврши секундарну школу с успехом, има права да постане државни чиновник, Свако дете, које пробави 6 година у примарној школи, има права да пређе на секундарну школу по положеном пријемном испиту.

Заједничко васпитање полова постоји у Јапану само у примарној школи. За девојке постоје нарочите секундарне школе. Време учења у тим школама траје 4 године. Поред тога постоји трогодишњи виши курс са више образовање девојака,

Више школе су за стручно образовање или за универзитет. Виша настава траје обично 4 године. Поред тога постоји трогодишњи продужни курс, на који се пуштају ученици са свршена четири године секундарне школе. Ко сврши тај продужни курс на вишој државној школи, може се уписати на царски универзитет.

У Јапану има 28 универзитета, од којих су 23 државна и приватна и 5 царских. Поред тога још има 37 виших стручних

или специјаланих школа, које стоје под надзором министарства просвете,

Спремање учитеља основне наставе врши се на нормалним школама, од којих у свакој префектури постоји по једна. Више