Učitelj

Школе и школске прилике у свету 557

учитељски испит а они, који желе да постану учитељи граБанских школа, полажу нарочити испит из једне од ових група: 1 језик, историја и географија; 2 аритметика, природна историја и физика; 3 цртање и калиграфија. Затим постоје и нарочити курсеви за спрему учитеља, који ће предавати: чески, немачки, словачки, пољски, маџарски, руски; затим који ће предавати стране језике: француски, енглески, талијански, затим певање, свирање и ручни рад.

Поред свега тога чески учитељи нису задовољни са својим студијама и траже универзитетско обравовање. У том погледу предузело је Централно Учитељско Удружење акцију и образовало при прашком универзитету 1921 године једну вишу педагошку школу са експерименталним правцем. Данас постоји и у Брну једна таква школа.

Економско стање учитеља није завидно и баш због тога пре две године чехословачки учитељи упутили су један апел учитељима целога света жалећи се на своје бедно материјално стање и позивајући их у заједничку борбу за своје политичко културно и економско ослобођење. РУМ. Ст.

Шавнија.

Шпанија, земља клерикалних традиција и калуђерских редова, старала се је вековима да народ одожава у најдубљем мраку у духовном ропству и сваки покушај либералних пропагатора за слободом и просвећеношћу угушивала је тамни: цама и крвљу. И тек 1857 године донет је закон о народним школама, којим је катихизис и светска историја стављени на базу целокупне наставе. Закон је био реакционаран јер је помогао отварање приватних клерикалних школа, али је имао и једну добру страну: што је прилагодио наставу локалним потребама и што је установио обавезну наставу али не и бесплатну. За недолавак у школу прописане су строге казне, али како њих изричу општински судови, то је обавезна настава остала мртво слово на хартији. Исто тако отварање школа ишло је лаганим темпом и до 1908 године није отворен ни шести део школа што је било предвиђено законом од 1857 године. Па и данас Шпанија има 4395 аналфатабета и у њој два милиона деце не походе школу. Она у том погледу није имала прогреса