Učitelj

Пред спомеником Доситеја Обрадовића 31

Велику Школу, у којој су међу првим ученицима били Кара. ђорђев син Алекса и Вук Караџић. Спрема зграду за Богословију и штампарију, постаје Карађорђев саветник и секретар, и члан Управног Савета, дипломатски изасланик и први Министар Просвете, у ком га звању, и на велику жалост Карађорђа и целе земље затиче смрт, крајем марта 1811. год.

Старац, који по речима Карађорђа „ако не зна шта цареви вечерају зна шта цареви раде“, који је у толико тешких унутрашњих и спољних питања умео дати своју реч, умро је У тренутку, када је његова реч била најпотребнија. Противник свих страних утицаја, заточник потпуне независности Србије, стекао је мржњу Аустрије. „Незахвални философ“ осуђен је од стране петроварадинске команде „на смерт“, а од аустриских агената чашћен је најгорим речима.

Нас учитеље и учитељице, поред поштовања целокупног рада Доситејева, који је донео толико плода роду који је он неизмерно љубио, привлачи к њему и она усрдна љубав с којом је приступао васпитачком послу, и вера у велику васпитну моћ дома школе, књиге и науке, без чега нема дорог васпитача и наставника, И ако нам когод каже, да је лосао, који радимо ситан, мален, ништаван, прочитајмо његове књиге, отидимо мало ниже доле пред Саборну Цркву, где мирно леже његове утруђене кости; обиђимо овај крај где је била стара варош, и где је он живео и ходио; станимо пред старом Великом Школом у којој је он пред Митропо"литом, војводама и ђацима читао „о достојном почитанију к наукама“ докле су српске страже на Дрини, Морави и Тимоку бдиле над тек добивеном слободом. Затим дођимо пред 'овај споменик, рад брата Хрвата, и запитајмо се: да ли је рад наш тако ситан, тако мален, тако незнатан. И дух великога учитеља и просветитеља казао би нам:

„Чада моја, вазљубљени ученици, љубезнејши и слачајши славеносрпски роде! Ситни су они, који ваш рад за ситан сматрају !7...

Велики је род наш: српски, хрватски и словенски и доста је дао великих синова. Један од њих је и Доситеј. С вером да смо их имали, да их имамо и да ћемо их имати, кликнимо:

Слава Доситеју Обрадовићу!

Слава му!..