Učitelj

38 Учитељ

одијељно од педагошке науке, није оно више просвјетно питање, остаје осамљена појава, која не може да има праву вриједност и право значење за живот.

Ово држим основним питањем наше просвјетне политике. Оно наиме диктира јединственост просвјетне акције, ствара једну просвјетну цјелину, у којој не може да буде заблуда, у којој је сваки акт органски изданак велике снаге и хармонијски дио цјелокупних просвјетних настојања. Како смо стајали у том погледу за посљедњих година; Имали смо Удружење, које је себи поставило духовно уједињење свију сталешких. радних снага за врховни свој циљ: Но морамо истаћи, да је тај циљ постизаван више са спољашње стране, него ли у самој унутрашности. Уза све манифестације остале су осјетљиве празнине, које се нијесу могле лако пријећи. Нијесу тому криве само баштињене прилике у нашем Уодружењу, јер је и ту оно напријед оцртано опћено стање вршило врло јак утјецај. Све манифестације кроз ово 6 година нијесу могле да створе код свију чланова његових јединствен поглед на читаво наше основно школство и на прилике учитељскога. сталежа. По закону устрајности сваки је члан сталежа већма имао пред собом прилике некадашње политичке. јединице, па је према томе и удешавао свој рад. Оно, што се догађало. на територију неке пређашње политичке јединице можда нас је и интересовало, што је свакако добар знак, али нијесмо увијек и у свакој таквој прилици имали довољно разумјевања и довољно саучешћа у догађајима просвјетне политике за оне, који нијесу одувијек с нама чинили једну цјелину. Слијевање појединих дијелова напредује досада врло полагано и још није доспјело дотле, да бисмо могли сваки догађај гледати једним погледом и пратити једнаким осјећањем. Партикуларизам превладао је и ми данас треба да дођемо до таквих закључака, по којима ћемо створити установе и одредити средства, која ће убрзати такво слијевање учитељства у једну цјелину и које ће образовати јединствене погледе на све догађаје наше просвјете без обзира на териториј на ком се они збивају.

То је и био разлог, што ми нијесмо сви с једнаким учествовањем пратили догађаје у просвјетној политици на различним странама државе, па да смо у томе показали више