Učitelj

54 У чти тен

Народне школе полази 80 процената аустралијске омладине. Пошто је становништво ретко насељено, по селима су обично школе с једним оделењем. Основне школе се оснивају у местима, кад у њима има најмање 20 ђака. У тим школама. је заједничка настава за оба пола. Само у већим местима одвајају се женска деца од мушке. Похођење основне школе, које траје од 7.—14. године, је законски обавезно. Постоје нарочити просветни органи, који се старају за обавезно похођење школе.

Разреди [ и |! називају се дечја школа, а Ш—ТУ народна школа. После свршене народне школе и положених испита ђаци могу ступити у средњу или неку стручну школу. У народној школи се поред осталих предмета предају грађаиске поуке, наука о моралу и ручни рад. По сеоским школама јон и наука о земљорадњи и економија.

Поред сталних народних школа, постоје још путне или. покретне основне школе, чији је задатак предавање и обука. писмености.

Ђаци, који после свршене народне школе не иду у средњу школу, полазе продужне, трговачке, занатлијске и индустријске, а девојчице домаћичке школе. Настава у тим школама је добровољна и бесплатна. Те школе се налазе у варошима, варошицама и већим селима. У овам школама постоје радионице за разне ручне радове, а у домаћичким школама још перионица, кујна и радионица за шивење.

Држава и општине чине олакшице сиромашним ученицима у погледу вожње, снабдевања уџбеника, наставних срестава, бесплатне лекарске помоћи и томе слично.

М. Матић и Р. Стефановић

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) РЕФЕРАТИ О ДОМАЋИМ КЊИГАМА И ЛИСТОВИМА

Р. Ст. Мићић. Лародне школе на земљишту слободне. Отаџбине у 1917—1918 год. Прилози за историју развитка народних школа. Издање књижарнице Рајковића и Ћуковића.. Београд.