Učitelj

224 Учитељ

и др. расправљана детаљније. Писац је хтео на тај начин да олакша рад учитеља — почетника и да им пружи што више корисних података и обавештења из искуства својих претходвика, да не би лутали или пали у заблуде, из којих се после тешко излази.

Основна школа нема само задатак: да пружи основних знања деци и развија њихов интелекат. Тај њен рад био би једностран и непотпун. Они који тако мисле и раде греше, јер заборављају на онај главни принцип, да школа мора једновремено хармонијски развијати све телесне и духовне способности дечје. Још Монтењ је лепо казао: „Пије само шело, није само душа која се васпштава, већ цео човек“.

Према томе, школа треба да формира потпуно људе и жене: здрава тела, племенита срца, јаке воље и слободна духа, да би могли свесрдно да усвоје велике идеје: правде, доброте и друштвене солидарности. Школа, дакле, спрема у исто време човека и грађанина. За постигнуће успеха савесни наставници треба стално да се руководе, поред других важних начела, још и овим:

1) Школа развија, води ученикову вољу; развија му енергију а не дресира га. Она треба да се увек позива на разум а не на страх и претње. Школа мора да васпита слободне грађане, свесне својих права и дужности, а не плашљиве и ропски покорне поданике.

9) Школа треба да Покреће дечји дух на живљи pao u да код њих развија инициативу. Ученик не сме више да буде пасиван, укочен и нем за време часа. Празан вербализам треба одстранити из школе, а знања се не смеју казном наметати нити силом. Дечји дух није ваза, која се мора напунити, већ је морална снага, која треба да се развија путем саморадње и сталном вежбом. Потребно је да у школи влада либерална метода, и интимна сарадња између наставника и ученика. Без тога, школа ће стварати само аутомате.

3) Наставник не сме да Предаје по својој вољи, каприцу и без плана. Он мора увек да се придржава оних основних принципа психолошко-педагошких и стеченог искуства. Лрво вежбаги дечја чула, па затим разум, расуђивање и др. Наставник треба да има увек у виду, да се налази пред децом,