Učitelj

Хроника 239

често једине. То сељака доводи до очајања и он намрзне и школу и учитеља, а треба да их заволи. Понегде управитељ не прима ни лекарско уверење за извињење, већ тражи уверење од нарочитог лекара, међутим довољно је да се лично увери да је неки његов ђак болестан, па да му оправда изостанке. Све такве казне могу бити и поништене, па је и то за управитеља незгодно.

Основна школа је народна установа и она може просперирати само искреном сарадњом и љубави између школе и куће. Тиме се треба руководити у раду и јачим мерама приступити само у изузетним случајевима, кад ништа не помаже, али и онда поступно и за краће време у току године, а не за целу годину на крају године, кад се ништа не постизава. Школски надзорници би требало да буду и овде саветодавца нашим нарочито млађим друговима.

„Савремена Школа“. — У Загребу излази „Савремена Школа“, часопис за практичну педагогију, под Уредништвом г. Златка Шпољара, учитеља вежбаонице у Загребу. До сада су изашла три броја. Први број садржи: „Писмене вежбе у основној школи“. Четврти број је дат у штампу и садржаваће „Земљописну обуку у основној школи. Годишња му је цена 120 динара. Ми га топло препоручујемо друговима и другарицама, јер ће у њему наћи лепу поуку за свој рад у школи.

„Стови наставни програм за основне школе пи његово аракшично извођење“. — Под овим насловом изашла је из штампе практична књига од Вујице Петковића, учитеља из Београда, која садржи разна упуства за рад у основ. школи, нови наставни програм и раслореде часова за поједине разреде. Може се добити у књижари Геце Кона, Београд, као иу осталим књижарама и код писца. Цена 10 динара.

Хрон.

Власник за Учит. Удружење Уредник Ј. С. Учитеља МИХ. М. СТАНОЈЕВИЋ ВЛАДА К. ПЕТРОВИЋ Смиљанићева 35. Београд.