Učitelj

Из школске администрације 367

се у ладноћи; нарочито се месо држи дуго свеже на ладноћи. Пре неколико година, беше ископан један мамут, који се је у снегу смрзао и тамо хаљада година лежао; пси су јели његово меса, које се добро одржало.

Овакво предавање захтева више времена и муке, него проста казивања. Али за то добија више знање. Деца су

целом душом заузета саморадњом и стичу знање. А. А. Б. Deutsche Schulpraxis N• 2

ИЗ ШКОЛСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

„Дим. Ђ. Димитријевић. — Београд.

Предлог за измену уписница и прозивника у основној школи

Свака књига, која се води у циљу убележавања података 0 нечему или некоме, треба да буде документална, т. ј. да убележени подаци служе својом тачношћу као документи. То значи, да подаци буду тачни, прегледни и сређени 390 да се у свако, доба могу лако наћи.

Књиге у које се уписују ученици основне школе, а то "су уписници и прозиввик, тако се воде, да личе на „тефтере“ из којих се после неколико година, или тешко нађу потребни подаци, или се чак и не могу наћи. То долази понајчешће "отуда, што са овим књигама не придаје никакав значај, те их сваки наставник води по свом личном нахођењу.

Ми, међутим, сматрамо да је уписница за управитеља, а прозивник (дневник) за разредног учитеља исто то, што је за "благајника дневник касе. Као год што се кроз дневник касе проводе сви приходи и расходи, тако се исто кроз уписницу | и прозивник проводе имена и остали подаци о школовању "све деце, која кроз једну школу прођу. И као год што се могу чинити злоупотребе при руковању касом, тако се исто могу чинити злоупотребе при упису или исписивању ђака.