Učitelj

366 Учитељ

сање. Без њега не могу живети ни људи ни животиње, не може ништа горети, зато се он зове још и животни ваздух.

Зашто је он назван кисеоникр Јесте ли приметили да се поједини предмети укиселе (млеко, пиво, кувана зеља, чорба од меса, куван пасуљ, воће) нарочито преко летаг Па од куд долази ово Деца: Мајка каже, томе је крив ваздух. Из којих се делова састоји ваздухг Од азота се ти предмети не укиселе, већ од кисеоника. Из тога закључујемо да је кисеоник, животни ваздух, који је нама људима и животињама неопходно потребан; он обухвата поједине предмете и разорава их.

И металима он шкоди. Ко је у овом погледу имао искуства» Ко изгуби нож напољу и нађе га после неког времена, он је зарђао. Шта је рђа и од куд она долази» Опит: Остружите од једног добро зарђалог парчета гвожђа рђу на једну хартију, метите то у чашу, добро је загрејте и скупите ваздух који излази! То је кисеоник; јер у њему сагоревају ствари са живахним пламеном. А од рђиних делова остаје само гвожђе. Рђа се дакле састоји из гвожђа и кисеоника.

Учитељ: Готово све метале обухвата кисеоник, са свима долази у везу, као и са гвожђем, превлачи метале и даје им ружан изглед. На којим све металима то приметили Бакар превлачи са зеленом рђом, калај, цинк, олово, кад је очишћено «сија као сребро, после неког времена опет потамни. Само злате, платину, сребро, живу, не може он обухватити, зато «се они и зову племенити метали.

Како штите људи предмете од кисеоника»

Из својих искуства говоре ученици:

6) Зелен и воће кувају се, а затим се затварају на разне начине, да не дођу у додир са ваздухом. Вино, пиво чврсто «се затварају. Гвожђе се обоји масном бојом. Млеко се кува дуже времена, за време кувања затвара се (стерилизација). „Јаја се премажу машћу, или мећу у пепео, кречну воду, тада ваздух не може да продре кроз паре људске.

6) Како се чува месо (шумке, кобасице, харингејг Со„љењем. Тако исто купус, зелен и T. M.

___в)јЈош на један начин може се спречити штетан утицај кисеоника на поједине предмете, нарочито лети. Ђаци: Такви се предмети носе у ладне подруте и леденице. Дакле спушта се температура. Месо, јаја, путер (што се лако квари) чувају