Učitelj

386 Учитељ

+ бићу одредио моћи и циљ; овци није дужност да даје своје руно и млеко човеку. Зато сам корегирао песника, атг. Јова оставио је у песми научну неисправност и нелогичност.

2, Г. Јова поправља моју граматику и учи сасвим наопако. Ја написао: Продаду, стружу, чистота, уво, плетића, најволи, а он каже: продају, стругу, чистоћа, ухо, а последње две речи није поправио, и „идеду, печу, сечу“ једначи са продаду, стружу, лежу... Г. Јова је сасвим побркао промену глагола. Ако он као школ. надзорник чини такве исправке, онда ће он учитеље лепо научити! Узмите граматику за Шо р. гимн. од г. Љубе Стојановића и у чл. 145., 146., 199., 202. и 230. видећете да глаголи: дати, знати, имати, продати, дознати, немати... примају до основе 0 и имају основу да, дад, зна, знад... и у сад. времену гласе: дам, дадем; знам, знадем ... даду, имаду, знаду... издаду, Продаду... Г. Јова хоће продају место мојега продаду, а није помислио да је Дродају облик од глагола продавати а није од продати. Па ћете наћи да у чл. 69. пише да глаголи Ш врсте имају за осн. сад. времена наставак је, па се 7 са грленим гласовима спајуж, 4, ша у чл. 57. и 58. вилећете да су лични наставци у 3 л. м. сад. вр. у, е; па ћете видети да глаголи: стругаши, лагати, маукати... долазе у Ш врсту, и имају: саружу, лажу, маучу а не стругу, лагу, мауку, као што г. Јова мисли и једначи их са глаголима 1 врсте (пекти, пећи, печем, пеку) у којих се грлени гласови мењају пред е а не мењају се и пред наставком у.

Да је замерио на: „Зора забелила“ на стр. 24. и рекао да треба: „Зора забелела“, ја бих признао иако је то штамп. погрешка у мојој читанци. Глаголи: белеши и белиши су посебни н. пр. „Платно бели Сарајка девојка“ „Воду млеком забелц“ и „Из даљине се нешто забеле“.

У Правобис од г. Пг. А. Белића наћи ћете на 106. стр. под ј и на 220. стр. глагол најволети, који је потпуно „самосталан, а мења и има све облике као н. пр. заволеши, а предлетак нај не значи оно што значи у поређењу придева и прилога и да сам ја поредио глаголе, и да није права срамоша за онога који пише: најволи, но је права срамота за онога коме то није правилно. На стр. 298, 239, 285, и 34. наћи ћете: летића (игла), чистота, чистоћа, ухо, (уво), а у читанци | р. г. г. Стан. и Стеф. стр. 18. пише чистоти. Г. Чајковац