Učitelj

Књижевни преглед 391

nost ljutnje, sklonost ka čestom smehu, težnju za promenom, odvratnost ka dužem razmišljanju i apstrahovanju, nedostatak logike, sposobnost za učenje jezika, impulsivnozi, sujetu, umešuost, težnju za gospodarenjem, sklonost ka preterivanju u sažaljenju ili Svireposti, čestitost, religioznost i 1. d.

Druga glava, bitna odlika žene, koja: je nešavisna od njene osećajnosti, sastoji se u njenoj većoj aktivnosti. izvesne crte karaktera njenog koje su u vezi sa osećajnošću, tako isto su one _ u vezi i sa njenom aktivnošću. Ako se kod nje desi sukob izmedju osećajnosti i aktivnosti, onda najčešće pobedjuje osećajnost lj. osećajnost prevagne.

U ovom delu pisac govori i odredjuje razlike ismedju prosečne žene i čoveka, a te karakteme odlike žene su čisto empiričke, iskustvene i počivaju na statističkome odnosu.

Celo delo izradjeno je vrlo savesno i odlično dokumentovano. Kroz celokupuo ižlaganje opaža se težnja za punom istinom, Inače, napisano je jasnim i preglednim stilom. Nema sumnje, ova Psihologija žena ima trajne naučne vrednosti, i za to mislimo da bi bila od koristi kad bi se uskoro prevela i na naš jezik, jer ako se ne varamo, mi nemamo takvog đela u našoj stručnoj /ifeFatu?i. .H. P. Milošević.

- Талијанских.

_ Adoli Ferriere: „La Scuola del Lavoro“ (Škola rađa). MiТапо. Сепа 15 1.

_ која тада о Којој зе Чапаз tako mnogo piše i diskutuje, nije nova stvar. Još u srednjem veku pojedini pedagozi naglašavali su, da škola treba da sprema za život i.da svaki vaspitanik treba da nauči po jedan zanat. I docnije se to sve više isticalo, dok se nije došlo do ubedjenja, da će radna škola biti škola buđućnosti.

Još pedagozi srednjega ТЕ isticali su, da je а glavni faktor ljudske civilizacije i da je rad najglavniji elemenat ljudskog života. Tako je i Pestalocije priznavao etičku i socijalnu vrednost ručnog i domaćeg rađa, pa je Svojim djacima predavao ručni rad, da bi mogli sami sebe izdržavati. Franke je takodje zastupao ručno obrazovanje, di bi se deca spasla od rdjavog po--

*