Učitelj

396 ~ | Учитељ

Стогодишњица Матице Српске. — 29. децембра, 1927. г. прославила је Матица Српска у Новоме Саду стогодишњицу свога постанка .и рада. Матица Српска основана је у Новоме Саду 1826. године. Дугачак и нераван пут је превалила она почев од дана оснивања кад је прихваћен њен Устав и кад је у њену благајну унесено првих седам чланарина у суми 280 форината, па до прославе њене стогодишњице, када рукује фондовима милиона и када је културни центар целе Војводине, којим се поноси целокупни наш народ.

Прослави су присуствовала разна изасланства. Изасланик Њ. В. Краља био је Кнез Павле. Прославу је отворио председник Матице поздравивши Кнеза Павла и захваливши се срдачно Краљу што је послао Кнеза Павла, за свога изасла. ника. Казао је, да су Карађорђевићи увек указивали Матици –благонаклоност и пажњу. Кнез Александар Карађорђевић, дед Краљев, послао је оружје свога оца и јуначког вожда КараЂорђа Матици на чување.

Од стране Владе прослави је присуствовао министар просвете г. Ог Коста Пума И који је у име Владе поздравио скуп и Матицу.

Укидање дисциплинске уредбе. — Финансијски закон био је дао право министру просвете, да у погледу дисциплинском може изузети учитеље из дисциплинског поступка који по закону о чиновницима важи за све чиновнике, па да за њих донесе специјални дисциплински поступак. Према том праву у Министарству просвете била је израђена једна дисциплинска уредба противу које је целокупно учитељство дигло свој

"глас као противу једне неправде. Та је повика оборила ту уредбу и дошла је друга уредба нешто боља од прве. Али

__учитељство није престајало са својим протестом и нападањем противу ње и непрестано је молило, да се не издваја од осталих чиновника: како се суди свима, па и професорима, нека се суди и учитељима. Многобројне резолуције у том погледу стизале су. Најпосле, министар просвете г. Д-р Кумануди, узимајући све то у обзир, усвојио је жеље и молбе · учитељске и одлучио, да се учитељи у дисциплинском погледу ставе под одредбе чиновничког закона и у том похледу изједначе са осталим чиновницима.