Učitelj

600 Учитељ

школским уређењем. Спрема учитељских кандидата са основне школе даје се у учитељским школама, које се по уређењу не разликују много од средњих школа (гимнасија). По завршеном учењу у њима ученици добијају сведоџбе (Рптапећгег-Рајепђ).

Ова сведоџба, или патент, како се она тамо назива, даје право и на учитељску службу, а и на продужење студија на филосовскоме факултету, на универзитет у Цириху, Берну и Женеви. У Базелу, а у најновије време у Цириху, спрема учитељских кандидата даје се прво у гимназијама, која се по свршеној гимназији продужава и на универзитету. Свршеним ђацима целе гимназије са положеном матуром дозвољена је стручна спрема за учитељске кандидате на специјалним кур-

севима на универзитетима у Базелу, где тај курс траје ЈА

годину, и у Цириху, где курс траје 2 семестра. У Сент Галену постоји виша педагошка школа поред универзитета, у коју се примају за слушаоце свршени ђаци гимназије, а студије трају 2 године. У другим кантонима, Салотурну, Шафхаузену, Граубиндену и др., постоје поред гимназија специјални педагошка одељења. По положеном испиту на крају школовања слушаоци добијају сведоџбу, која им даје право. на пријем у учитељску службу а и на продужење студија на универзитету.

У Базену је 1922 г. издан нов закон о спреми учитељских кандидата за основне школе, по коме сви кандидати за учитеље основних школа, изузев забавиље, учитељица ручнога рада и домаћинства, морају опште образовање добити у гимназији, а по свршетку целе гимназије и стручну спрему у кантоналном учитељском семинару, који је основан 1926. г. учитељски семинар није нимало сличан учитељској школи, већ је то завод чији се курсеви ограничавају само на педагошко образовање, које је потребно за наставнике свих врста школа почев од забавиља па до професора универзитета. За кандидате учитеља основних школа курс је педагошко обра. зовање траје 3 семестра, за кандидате наставника нижих средњих школа и грађанских школа 6 семестара, а за кандидате наставника виших школа 9 семестара. Предавања из пе_ дагошке и психологије (теоријска) држе се на универзитету, и она су општа за све слушаоце, а сваки слушалац дужан је за време два последња семестра ел и семинар за практична вежбања.