Učitelj

Школство у свету 599

Сваки кандидат или кандидаткиња дужни су долазити по 2 часа недељно на телесна вежбања (гимнастику) а по 3 часа недељно на часове музике. Сваки кандидат према наставном програму има 20 обавезних и 7 необавезних часова недељно. Сваки кандидат мора бити члан некога стручнога друштва.

Свака од ових педагошких академија имају своју област, и прима кандидате првенствено из своје области. Прелаз из једне академије у другу није допуштен. Нови кандидати примају се по положеном пријемном испиту из певања и свирања.

Аустрија

Спремање учитељских кандидата у Аустрији изводи се у реформованим Учитељским Школама.

Град Беч решило је питање о опреми учитељских кандидата за своје основне школе самостално законом од 1925. год., који ће важити док се не донесе закон о уређењу школа за стручну спрему учитељских кандидата за целу државу. По томе специјалноме закону за град Беч за спрему учитељских кандидата основани су учитељски курсеви на педагошком одсеку на университету, који имају 4 семестра. За слушаоце могу бити примљени младићи и девојке који су свршили школу која се завршава са испитом зрелости или матуром, т.ј. који имају сведоџбу са којом се стиче право на студије на универзитету, која сведоџба у овом случају служи као доказ да кандидати имају довољно општега образовања. Стручну спрему кандидати добију слушањем предавања на универзитету на философскоме факултету, а практичне вежбе изводе се у вежбаоницама, које постоје уз Учитељске Школе. Кандидати за продужне основне школе добијају стручну спрему теоријску на специјалним курсевима, а практичну у специјалним вежбаоницама, а за вежбаонице служе узорно уређене продужне школе. Учитељски кандидати за грађанске школе добијају стручну спрему такође на специјалним курсевима, а по свршетку курса подвргавају се испитима оспособлења за учитеље грађанских школа, који се врши пред државном испитном комисијом.

Швајцарска ·

Пошто је у Швајцарској старање о школскоме уређењу ствар појединих кантона, то нема ни два кантона са једнаким