Učitelj

608 Учитељ

женим испитом. Али се за учитељску службу пријављује највише кандидата који су свршили целу гимназију.

За учитељске приправнике примају се кандидати од којих се не тражи никаква сведоџба о претходном школовању, али после двогодишњега практичнога рада као приправника у основној школи морају полагати учитељски испит. Лица која су више година провели у практичноме школском раду са довољним успехом могу се ослободити од полагања учитељскога испита на предлог школскога инспектора.

Чехословачка“) | Спрема учитељских кандидата у Чехословачкој Републици слично је спремању учитељских кандидата у нас, а са којом чехословачка учитељска оранизација није задовољна. · Доследна своме постојаном уверењу да се положај чехословачкога учитељства не може никад побољшати докле се спрема учитељских кандидата не подигне на виши ступањ, представништво чехословачке учитељске организације, на саставку од 11 и 12 фебруара ов. год. донели су овакву резолуцију односно образовања будућих чехословачких учитеља: „Захтевамо затварање свих садашњих Учитељских Школа, "а да будући учитељи основних и грађанских школа могу бити апсолвенти целе гимназије, који по свршетку гимназије буду имали двогодишње педагошке студије на универзитету. Кандидати за учитеље Грађанских Школа стручну спрему из појединих научних и техничких предмета добијаће на универзитету. . Учитељице домаћичких школа опште образовање доби. јаће у средњим школама и на универзитету, као и кандидати учитеља осталих категорија, а спрему из стручних предмета у ЛОМА. школама у специјалним стручним школама.

Латвија““)

Учитељски кандидати спремају се у Учитељским Школама. Оне“ имају 5 разреда. Њихови апсолвенти имају иста

ву У чланку је на овоме месту изложено спремање учитељских кандидата у нашој држави, а што је у преводу изостављено као познато, а место тога унето спремање учитељских кандидата у Чехословачкој у чланку није изложено. ; Преводилац

#") Разликовати Латвију од Литваније, са глав. градом Ковном, и Рига Латвију са гл. градом Ригом.