Učitelj

Школство у свету 609

права која имају и апсолвенти трговачко-индустријских школа, т. ј. право на ступање на университет, који има 11 факултета, са 'американским уређењем. У Учитељске Школе примају се ђаци који сврше шесторазредну основну школу а имају 14 година старости. При једној Учитељској Школи по: стоји од 1995. г. двогодишњи курс, на који ступају они учитељски кандидати који су свршили 4 разреда које средње школе, т. ј. гимназије или реалке. Овај се курс "развио од ранијега једногодишњега курса, а који је био основан да би са што пре добио довољан број учитеља. Због недостатка учитеља приређују се сваке године и феријални учитељски курсеви. | . | | Луксенбург

Учитељем може постати луксенбуршки грађанин, који има. 19 год. старости, а који сврши Учитељску Школу с испитом. Према врсти ових испита и добивених диплома учитеља има 4 категорије, а то су, 1. учитељи са испитом за привремене учитеље. 2. учитељи са испитом и дипломом која даје право на звање сталнога учитеља, д. учитељи са дипломом, која даје право на звање учитеља продужних школа, и 4. учитељи са дипломом и правом на звање учитеља "Грађанскех Школа. _ \.

Мађарска | |

Спрема за учитеље основних школа добија се у Учитељским Школама, и сада као и пре рата. Учење траје 4 године За кандидате примају се младићи и девојке које су по свршетку четворогодишње основне школе свршили и 4 разреда средње школе, или целу четворогодишњу Грађанску Школу. Диплома с правом на учитељску службу добија се по положеном испиту по завршетку школовања.

Норвешка _ |

Учитељство Норвешко добија спрему у Учитељским Школама, којих има 13. За кандидате примају се који су свршили седморазредну основну школу, али се јавља и знатан број. "кандидата који су свршили и који разред средње школе. Сви. кандидати полажу пријемни испит, а морају имати и уверења о владању и телесном здрављу.

Учитељ O) . 4