Učitelj

610 Учитељ

За кандидате који су свршили целу средњу школу по-, стоје специјални двогодишњи курсеви.

Подофицирима се допушта пријем у 1 разред Учитељске Школе без пријемнога испита.

Настава у свима разредима Учитељских Школа траје по 37 часова недељно. Педагогика се предаје тек од [ раз. са 1 часом недељно, а у Ш раз. са по 3 часа недељно. Практичне вежбе у вежбаоници изводе се са 10 часова недељно у П1 разреду. Школовање се завршава испитом дипломским, а после годину дана полаже се и државни стручни испит.

Кандидаткиње за учитељице спремају се оделито. За учитељице прва три разреда основне школе постоје поред неких Учитељских Школа специјални једногодишњи курсеви. За кандидаткиње се примају свршене ученице седморазредне основне школе кад наврше 19 година младости. За учитељице стручне, за цртање, певања, гимнастике, и ручнога рада постоје такође специјални курсеви. Предспрема за учитељице ручнога рада је школовање у трговачко-индустријским школама, а за учитеље и учитељице гимнастике предходно посећивање државних завода за гимнастику.

Пољска.

За спремање учитељских кандидата постоје државне и приватне Учитељске Школе. За кандидате примају се дечаци и девојчице кад сврше седморазредну основну школу и напуне 14. годину живота. Учење траје 5 година. Има Учитељских Школа одељених мушких и женских а има их и мешовитих. · У прва три разреда преовлађује настава за опште образовање, а у два последња разреда настава из педагошке групе пред мета. Практична вежбања у школскоме раду изводе се у вежбаоницама спојеним са Учитељском Школом.

За више образовање учитеља постоје једногодишњи курсеви, у које се примају за кандидате који су свршили целу средњу школу. На овим курсевима даје се кандидатима настава само из педагошких предмета. -

По свршетку Учитељске Школе, или курса учитељског по свршетку целе средње школе, и по положеном испиту, могу добити учитељско место, а право на звање сталнога учитеља добива се после државнога стручнога испита, :а који се полаже после 2 године по изла у из школе.