Učitelj

628 У титељ

o

хаљина. У читанкама се износе историски и патриотски догађаји, али се не сме вређати ниједна нација нити пак чија вера, а у читанкама г. Протића, скоро редовно, именице Турчин, Арнаутин... прате придеви: дивљи, обесни, грозни, крвожедни, а чак пише како је српска баба убила Турчина тучком, па узвикнула: „Опогани ми тучак, псето турској“ IV-903. Да ли је ово патриотизам и државничка мудрост»! Заборавило се да: „Није вино пошто пређе било“, па и пређе ово није било лепо и васпитно, јер се свађају и убијају и браћа рођена, а славно је витештво а не убиство.

Обичаји народни у читанкама треба да су најопштији, а Матегице, Варица, Бадњак, Додоле у П ч, Моба, Прела 4 села, Бреза у 114. Лазарице у [У ч. нису ни важни ни општи бар једном племену, а из приче Домановићеве и написа Милићевићевог о слави у М и МГ чит. нико не може знати шт је слава. Књижевно Бадњак је добар састав а остали су слаби, а Материце је права гњаважа и ругање логици и стилу.

Одушевљење за народ и отаџбину у овим читанкема изражавају тегтрални узвици: „Живела српска војска! Живела намучена Србија!... Лепа и мила земља! Бог је њу 06дарио највећим земаљским благом... Лепа симиим мила Србијо! Љубим те као оца и мајку, као и мој мили и добри троимени народ нео...“ ИО 11, 79. „Е баш је лепа ова наша земља!“ 11-65... „Ртупа је. zemlja naša Slovenija... Hrvatska je divna zemlja... Ana je nena земља то Српско Војводство! Право је Да је српска земља!“ \V-133, 134, 135-144. — Зар не би било лепше и целисходније дати леп опис, који би читаоца довео до убеђења о лепоти и дивоти земљеи O Милоти и доброти народа, но сваки чланак почињати наведеним узвицима као коловођа коло поскочица> Овакав патриотизам г. Продановић назива декламаторским, а преведено на сељачки — чегртање празне воденице. |

— 3HarHa је мана многих састава у овим читанкама, што. прегоне у прекорима и замеркама, па чак беде и клеветају народ. Ко зором не устане — ленивац је; ко се опије мора 300 чуда учинити; пушачи — морају заглупети... И 17, 47, 96, 110... Ш-17.. „Е баш сте ви чудни људи! Мало сте одмакли од те дивљаке, у чијем се хладу одмарате... Путујући кроз ваш крај нигде хлада (а седе у хладу!») У нас нико.

у |

:. Ре